Skillnad mellan versioner av "Uppmickning av trumset"

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
m (Överhäng)
 
(10 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
* '''[[Trummor|Trumkittet]] ska vara så bra som möjligt.''' Se till att stämma alla skinn (och gärna fräscha skinn) bra. Med den typen av musik vill man helst slippa sjung i trummorna eftersom det smetar ut ljudbilden och gör att man förlorar tydlighet. Vissa sätter tejpbitar på skinnen. Jag har testat tejpbitar med mynt under, tejpbitar med papper under osv för att få rätt mängd dämpning. Vissa kit har redan muffar man kan spänna dit. Trasmattor i kaggen är en klassiker och nästan ett måste.
+
==Bra kvalitet och stämning==
 +
'''[[Trumset|Trumkittet]] ska vara så bra som möjligt.''' Se till att [[Stämning av trummor|stämma]] alla skinn (och gärna fräscha [[trumskinn|skinn]]) bra. Med den typen av musik vill man helst slippa sjung i trummorna eftersom det smetar ut ljudbilden och gör att man förlorar tydlighet. Vissa sätter tejpbitar på skinnen. Jag har testat tejpbitar med mynt under, tejpbitar med papper under osv för att få rätt mängd dämpning. Vissa kit har redan muffar man kan spänna dit. Trasmattor i kaggen är en klassiker och nästan ett måste.
  
* '''Många [[mic[[kar kommer antagligen behövas'''. En över- och en undermick på [[virvel]]n kompletterar ofta varandra i sökande efter det rätta ljudet, liksom en frontmick på baskaggen för lite extra klipp. (och se alltid till att vända polariteten på ena micken när du mickar från två håll!!!) Det finns som sagt tusen olika sätt att micka varje trumma. Men ett tips är att sikta med mickarna mot anslagsplatsen (oftast mitten av trumman). Då får man mer av trumljudet och kan lättare få bort ovälkommet läck. Ett tips jag fick från en gammal räv är att alltid slänga dit en extra mikrofon på något "fult" ställe, exempelvis ovanför baskaggen, riktad mot virvelns kant. Denna kan man sedan leka med, gejta och komprimera hårt, kanske dista, och sedan blanda subtilt med resten. Kan ge en speciell klang som skiljer ut trummorna från resten. Släng gärna också in en front of kit-mik, exempelvis en hyfsat brett upptagande stormembranssak ett par meter framför baskaggen.
+
==Gott om mikrofoner==
 +
'''Många [[mic]]kar kommer antagligen behövas'''. En över- och en undermick på [[virveltrumma|virvel]]n kompletterar ofta varandra i sökande efter det rätta ljudet, liksom en frontmick på [[baskaggen]] för lite extra klipp. (och se alltid till att vända polariteten på ena micken när du mickar från två håll!!!) Det finns som sagt tusen olika sätt att micka varje trumma. Men ett tips är att sikta med mickarna mot anslagsplatsen (oftast mitten av trumman). Då får man mer av trumljudet och kan lättare få bort ovälkommet läck. Ett tips jag fick från en gammal räv är att alltid slänga dit en extra mikrofon på något "fult" ställe, exempelvis ovanför baskaggen, riktad mot virvelns kant. Denna kan man sedan leka med, gejta och komprimera hårt, kanske dista, och sedan blanda subtilt med resten. Kan ge en speciell klang som skiljer ut trummorna från resten. Släng gärna också in en front of kit-mik, exempelvis en hyfsat brett upptagande stormembranssak ett par meter framför baskaggen.
  
* '''Lär dig [[kompressor]]ns alla finesser.''' Attackvärdet är kritiskt för att få fram det där riktiga klippet.
+
==Kompressor==
 +
'''Lär dig [[kompressor]]ns alla finesser.''' Attackvärdet är kritiskt för att få fram det där riktiga klippet. Om det är i behov av mycket kompressorer, så bör du säga till trummisen att spela med mindre [[dynamik]] (dvs jämnare ljudnivå).
  
* '''Var inte rädd för att göra flera tagningar''' eller tagningar bara av partier som inte blev bra, också ifall ni använder klick. Man kan kalla det det "äkta" sättet då man använder få mickar, inget klick, inga klipp. Man får dock alltid anpassa metoderna efter vilka som spelar!
+
==Flera tagningar==
 +
'''Var inte rädd för att göra flera tagningar''' eller tagningar bara av partier som inte blev bra, också ifall ni använder klick. Man kan kalla det det "äkta" sättet då man använder få mickar, inget klick, inga klipp. Man får dock alltid anpassa metoderna efter vilka som spelar!
  
* '''Testa med trigg'''. Nära på all metal har triggtrummor på något sätt, ofta blandat med originalljudet.
+
==Trigg?==
 +
'''Testa med trigg'''. Nära på all metal har [[trigg]]trummor på något sätt, ofta blandat med originalljudet.
  
* '''Kolla [[fas]]en mellan mickar och flytta ljudspår i tid'''. [[Fas]]kontroll kan hjälpa till att få fram bra klipp i alla instrument. Zooma in på ljudspåren och se hur mycket peakarna för bastrumman skiljer sig i tid. Det handlar förstås om någon millisekund. Flytta spåret för perfekt timing.
+
==Fasfel==
 +
'''Kolla möjliga [[fasfel]] mellan mickar, och flytta ljudspår i tid'''. Faskontroll kan hjälpa till att få fram bra klipp i alla instrument. Zooma in på ljudspåren och se hur mycket peakarna för bastrumman skiljer sig i tid. Det handlar förstås om någon millisekund. Flytta spåret för perfekt timing.
  
* '''Överhänget är svårast'''. Egentligen finns två vägar att gå, [[cymbal]]mickning eller att få med allt. Har man gott om kanaler kan man blanda förstås... Experimentera, om du har tid, med olika placeringar. Själv föredrar jag nog att inte sikta så mycket på cymbalerna. De flesta trummisar slår alldeles för hårt på cymbaler jämfört med resten av trummorna vilket lätt ger en grötig ljudbild efter varje slag. Cymbalerna kommer alltså antagligen gå igenom ändå. Många verkar gilla att slänga på bandmikrofoner på cymbalerna för en fin avrundad klang men det kanske är lite utanför vad som är möjligt för dig. (är trummisen mottaglig för kritik och allmänt resonabel, prata gärna med honom om cymbalerna... Ibland är det tyvärr lika svårt som att kritisera en falsksjungande sångare.)
+
==Överhäng==
 +
'''[[Överhäng]]et är svårast'''. Egentligen finns två vägar att gå, [[cymbal]]mickning eller att få med allt. Har man gott om kanaler kan man blanda förstås... Experimentera, om du har tid, med olika placeringar. Själv föredrar jag nog att inte sikta så mycket på [[cymbal]]erna. De flesta trummisar slår alldeles för hårt på cymbaler jämfört med resten av trummorna vilket lätt ger en grötig ljudbild efter varje slag. Cymbalerna kommer alltså antagligen gå igenom ändå. Många verkar gilla att slänga på [[bandmikrofon]]er på cymbalerna för en fin avrundad klang men det kanske är lite utanför vad som är möjligt för dig. (är trummisen mottaglig för kritik och allmänt resonabel, prata gärna med honom om cymbalerna... Ibland är det tyvärr lika svårt som att kritisera en falsksjungande sångare.)
  
* '''Extrem [[EQ]] är något man brukar villa undvika''' - men för all del testa. Tänk dock på att all vanlig EQ ställer till det i fasen och kan ge effekter man inte vill ha. Hellre än EQ, satsa på mikplacering. Grunderna är de samma vad man än mickar upp: Rakt framifrån och nära = mycket bas. Behöver du mer mellanregister? Testa att lägga lite dist på en send-kanal och skicka lite trummor till den istället för att för en extrem boost. Generellt EQ-vett är: ta bort hellre än boosta, ha ett brett Q-värde när du måste boosta.
+
==Eq==
 +
'''Extrem [[EQ]] är något man brukar vilja undvika''' - men för all del testa. Tänk dock på att all vanlig EQ ställer till det i fasen och kan ge effekter man inte vill ha. Hellre än EQ, satsa på mikplacering. Grunderna är de samma vad man än mickar upp: Rakt framifrån och nära = mycket bas. Behöver du mer mellanregister? Testa att lägga lite dist på en send-kanal och skicka lite trummor till den istället för att för en extrem boost. Generellt EQ-vett är: ta bort hellre än boosta, ha ett brett Q-värde när du måste boosta. När det gäller klick ljud i baskaggen finns det några välkända och beprövade knep som gör att du slipper boosta mellan 3-6 KHz. Om du har en tyg/mjuk klubba bör du byta till antingen trä eller plast, sen om du ändå inte tycker det blir tillräckligt så kan du tejpa på 5-kronor på trummskinnet vid anslagsytan.
  
* '''[[Ljudkort]]et skall baseras på budget och hur många kanaler du behöver.''' [[Motu]] 24i/o är 24 prisvärda kanaler. Kanske inte vinner några pris i finesser eller bästa ljudet men gör det den ska. Dock på linenivå så du behöver preamps eller [[mixer]]bord också för att få nåt kräm ur mickarna.  
+
==Ljudkortet==
 +
'''[[Ljudkort]]et skall baseras på budget och hur många kanaler du behöver.''' [[MOTU]] 24i/o är 24 prisvärda kanaler. Kanske inte vinner några pris i finesser eller bästa ljudet men gör det den ska. Dock på linenivå så du behöver [[preamp]]s eller [[mixer]]bord också för att få nåt kräm ur mickarna.
  
* '''När du [[mixa|mixar]], mixa alltid trummorna tillsammans med framför allt [[bas]]en''' och gärna resten också. Allt måste få plats. Man kan ratta in skitfeta bastrummeljudet som sedan försvinner helt när man lägger in basen och [[gitarr]]erna. Tänker man på det från början sparar man mycket slit! Tänk också på att få med sången i ett tidigt skede av mixen. Ofta glöms den lite bort och görs sist och får då ingen plats.
+
==Mixning==
 +
'''När du [[mixa]]r, mixa alltid trummorna tillsammans med framför allt [[bas]]en''' och gärna resten också. Allt måste få plats. Man kan ratta in skitfeta bastrummeljudet som sedan försvinner helt när man lägger in basen och [[gitarr]]erna. Tänker man på det från början sparar man mycket slit! Tänk också på att få med [[sång]]en i ett tidigt skede av mixen. Ofta glöms den lite bort och görs sist och får då ingen plats. Ju mindre efterredigering, desto bättre. Generellt bör du ta dig en titt på området kring 300-800 [[Hz]] när det gäller de flesta trummor. Där finns inte mycket trevlig information när det gäller speciellt metal-trummor. En annan metod för hög separation är att [[lowcut]]ta överhängen/cymbalmikrofonerna vid runt 800 [[Hz]], och komprimera väldigt mycket för att få en jämn ljudnivå på cymbaler/hihat. [[Mixa trummor|Läs mera om mixning av trummor]]
 +
 
 +
[[Kategori:Inspelning]]
 +
[[Kategori:Mixning]]

Nuvarande version från 13 september 2009 kl. 12.18

Bra kvalitet och stämning

Trumkittet ska vara så bra som möjligt. Se till att stämma alla skinn (och gärna fräscha skinn) bra. Med den typen av musik vill man helst slippa sjung i trummorna eftersom det smetar ut ljudbilden och gör att man förlorar tydlighet. Vissa sätter tejpbitar på skinnen. Jag har testat tejpbitar med mynt under, tejpbitar med papper under osv för att få rätt mängd dämpning. Vissa kit har redan muffar man kan spänna dit. Trasmattor i kaggen är en klassiker och nästan ett måste.

Gott om mikrofoner

Många mickar kommer antagligen behövas. En över- och en undermick på virveln kompletterar ofta varandra i sökande efter det rätta ljudet, liksom en frontmick på baskaggen för lite extra klipp. (och se alltid till att vända polariteten på ena micken när du mickar från två håll!!!) Det finns som sagt tusen olika sätt att micka varje trumma. Men ett tips är att sikta med mickarna mot anslagsplatsen (oftast mitten av trumman). Då får man mer av trumljudet och kan lättare få bort ovälkommet läck. Ett tips jag fick från en gammal räv är att alltid slänga dit en extra mikrofon på något "fult" ställe, exempelvis ovanför baskaggen, riktad mot virvelns kant. Denna kan man sedan leka med, gejta och komprimera hårt, kanske dista, och sedan blanda subtilt med resten. Kan ge en speciell klang som skiljer ut trummorna från resten. Släng gärna också in en front of kit-mik, exempelvis en hyfsat brett upptagande stormembranssak ett par meter framför baskaggen.

Kompressor

Lär dig kompressorns alla finesser. Attackvärdet är kritiskt för att få fram det där riktiga klippet. Om det är i behov av mycket kompressorer, så bör du säga till trummisen att spela med mindre dynamik (dvs jämnare ljudnivå).

Flera tagningar

Var inte rädd för att göra flera tagningar eller tagningar bara av partier som inte blev bra, också ifall ni använder klick. Man kan kalla det det "äkta" sättet då man använder få mickar, inget klick, inga klipp. Man får dock alltid anpassa metoderna efter vilka som spelar!

Trigg?

Testa med trigg. Nära på all metal har triggtrummor på något sätt, ofta blandat med originalljudet.

Fasfel

Kolla möjliga fasfel mellan mickar, och flytta ljudspår i tid. Faskontroll kan hjälpa till att få fram bra klipp i alla instrument. Zooma in på ljudspåren och se hur mycket peakarna för bastrumman skiljer sig i tid. Det handlar förstås om någon millisekund. Flytta spåret för perfekt timing.

Överhäng

Överhänget är svårast. Egentligen finns två vägar att gå, cymbalmickning eller att få med allt. Har man gott om kanaler kan man blanda förstås... Experimentera, om du har tid, med olika placeringar. Själv föredrar jag nog att inte sikta så mycket på cymbalerna. De flesta trummisar slår alldeles för hårt på cymbaler jämfört med resten av trummorna vilket lätt ger en grötig ljudbild efter varje slag. Cymbalerna kommer alltså antagligen gå igenom ändå. Många verkar gilla att slänga på bandmikrofoner på cymbalerna för en fin avrundad klang men det kanske är lite utanför vad som är möjligt för dig. (är trummisen mottaglig för kritik och allmänt resonabel, prata gärna med honom om cymbalerna... Ibland är det tyvärr lika svårt som att kritisera en falsksjungande sångare.)

Eq

Extrem EQ är något man brukar vilja undvika - men för all del testa. Tänk dock på att all vanlig EQ ställer till det i fasen och kan ge effekter man inte vill ha. Hellre än EQ, satsa på mikplacering. Grunderna är de samma vad man än mickar upp: Rakt framifrån och nära = mycket bas. Behöver du mer mellanregister? Testa att lägga lite dist på en send-kanal och skicka lite trummor till den istället för att för en extrem boost. Generellt EQ-vett är: ta bort hellre än boosta, ha ett brett Q-värde när du måste boosta. När det gäller klick ljud i baskaggen finns det några välkända och beprövade knep som gör att du slipper boosta mellan 3-6 KHz. Om du har en tyg/mjuk klubba bör du byta till antingen trä eller plast, sen om du ändå inte tycker det blir tillräckligt så kan du tejpa på 5-kronor på trummskinnet vid anslagsytan.

Ljudkortet

Ljudkortet skall baseras på budget och hur många kanaler du behöver. MOTU 24i/o är 24 prisvärda kanaler. Kanske inte vinner några pris i finesser eller bästa ljudet men gör det den ska. Dock på linenivå så du behöver preamps eller mixerbord också för att få nåt kräm ur mickarna.

Mixning

När du mixar, mixa alltid trummorna tillsammans med framför allt basen och gärna resten också. Allt måste få plats. Man kan ratta in skitfeta bastrummeljudet som sedan försvinner helt när man lägger in basen och gitarrerna. Tänker man på det från början sparar man mycket slit! Tänk också på att få med sången i ett tidigt skede av mixen. Ofta glöms den lite bort och görs sist och får då ingen plats. Ju mindre efterredigering, desto bättre. Generellt bör du ta dig en titt på området kring 300-800 Hz när det gäller de flesta trummor. Där finns inte mycket trevlig information när det gäller speciellt metal-trummor. En annan metod för hög separation är att lowcutta överhängen/cymbalmikrofonerna vid runt 800 Hz, och komprimera väldigt mycket för att få en jämn ljudnivå på cymbaler/hihat. Läs mera om mixning av trummor