Preamp

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Preamp (eller förförstärkare), är helt enkelt en förstärkare som sitter före ett annat steg, för att förstärka en signal så att den blir tillräckligt stark för efterföljande steg.


HiFi

I en HiFi-receiver finns det en preamp som har flera olika ingångar som är anpassade för att ta emot olika typer av signaler (t ex grammofon, bandspelare, CD-spelare, radio etc). Det finns även eq och eventuella andra filter, samt routingmöjligheter (t ex att man kan lyssna på CD samtidigt som man spelar in från radio till band...) etc - och efter preampen går signalen vidare till ett slutsteg för att signalen ska kunna skickas till högtalare eller hörlurar.


Mixer

I en mixer menar man micpreamp om man pratar om preamp - och ofta används ordet preamp lite slarvigt även om externa micpreamps.


Micpreamp

Eller "mikrofonförförstärkare", är till för att förstärka den svaga signalen som en mikrofon skickar ut.

Se även huvudartikel om micpreamp.


Instrumentförstärkare

Också gitarr/bas/keyboard-förstärkare har en preamp. Den är då anpassad till instrumentet som ska användas till förstärkaren, så att det är en lämplig ingångsimpedans och lämplig förväntad signalstyrka. Det är i denna del som gain, eq och liknande sitter. Efter preampen går signalen vidare till slutsteget, som driver högtalaren.


Kondensatormikrofon

Även kondensatormikrofoner innehåller preamps (inte att förväxla med micpreamps...). De används för att förstärka ljudet så att den efterföljande micpreampen får en högre signal att arbeta med, än vad den får om man använder en dynamisk mikrofon i stället. Den dynamiska mikrofonen innehåller ju bara passiv elektronik, så den kan inte förstärka ljudet som går vidare i kabeln. Den starkare signalen är en fördel eftersom man får högre signalnivå i kablarna (eventuella störningar på vägen blir ju då förhållandevis mindre jämfört med den önskade signalen) och för att man slipper skruva upp lika högt på micpreampens/mixerns gain. Preampen i mikrofonen drivs av fantommatningen, som ju också förser membranet med den laddning som tekniken kräver att det har. Gränsen mellan membran och preamp kan kännas tydligare med mikrofoner som man kan byta ut mikrofonkapseln på, som t ex Oktava MK012 eller liknande.