Trumset

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är kort och behöver bli längre! För info om hur du kan bidra och expandera den, se Hjälpsektionen.


Trumset eller trumkit är benämningen på ett antal olika trummor, cymbaler och andra percussioninstrument som man efter tycke och smak har satt ihop till en uppsättning som gör att man kan spela ett komplett trumkomp. Olika spelstil och/eller musikstil kan göra att man väljer olika uppsättningar.


Vanliga uppsättningar

Ett trumset brukar bestå av många olika trummor, som bastrumma, virveltrumma, pukor, hi-hat och cymbaler. Ofta kompletterar man även med percussioninstrument, som t ex tamburin, koklocka, träblock etc.


Akustiskt eller elektriskt?

Ett akustiskt trumset innehåller främst akustiska trummor, men kompletteras ibland med någon eller några elektriska. Ett elektroniskt trumset består av slagplattor och en ljudmodul som de kopplas till. Ibland kan man se att de elektroniska cymbal-slagplattorna har bytts ut mot akustiska cymbaler eftersom trummisen tycker att de låter bättre eller ger bättre spelkänsla. Ibland byts också virvel-slagplattan ut mot en akustisk virveltrumma, av samma anledningar. Det är helt enkelt en smaksak vad den enskilde trummisen föredrar - och ibland är det kanske mer en fråga om vilken typ av trummor som är "rätt" till musikstilen. I vissa musikstilar accepteras inte elektriska trummor och i vissa stila accepteras inte akustiska...


Akustiskt trumset.jpg Elektriskt trumset.JPG

Cocktailkit.jpg Stort trumset.jpg


Några välkända tillverkare

Ludwig

Pearl

Yamaha

Tama

DDrum

Sonor

Gretsch

Premier

Majestic

Adams


Relaterade artiklar

Stämning av trummor

Uppmickning av trumset