Mixa trummor

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är kort och behöver bli längre! För info om hur du kan bidra och expandera den, se Hjälpsektionen.


Denna artikel behandlar mixning av trummor.

Mixtips á la tsmalmbe

Detta är en variant av hur man kan mixa trummor med t.ex Cubase.

Gate på de separate spåren.

Klipp tomtom-spåren i bitar.

Kör ut tomtomen till en grupp.

Kör ut overheaden till en grupp.

Kör ut resten till en trumgrupp.

Lägg en kompressor på OH. M/S-kompressorer brukar fungera trevligt för att ställa på stereobilden. Eq:a fram det du tycker om, och ta bort slask (oftast mellanregister och allt under 150Hz).

Ta bort bumlighet från virveln genom att gröpa mellanregister - speciellt ifall du har bara en mick på övre sidan. Komprimera enligt smak. Lägg försiktigt på ett kortkort reverb för att få fläsk. Ultrafläsk kan nås med en bra limiter. Lek med den.

Ge bastrumman liv genom att boosta 80Hz, ta bort mellan 500Hz-2000Hz och ge lite boost kring 6-8kHz.

Lägg en bra eq på tomtomgruppen som ger ordentligt med botten. Bottnet finns där såvitt du använt bra mickar, men råspåren låter oftast yoghurtburk. Så jobba fram djupet. Komprimera.

Komprimera trumgruppen försiktigt. Lägg ett längre, men försiktigt reverb på trumgruppen.

Varför alla grupper

Det är inte så CPU-krävande med grupper. Den CPUn man spar in genom att använda en stor eq på tomtom eller virvelkanalen ger dig säkert 10 nya grupper istället. Vad gör man om du vill ha mera virvel? Drar i två virvel spakar? Visst. Jag drar i en. Tomtom? 2 spakar? Jag drar i en. Gruppering av mixar ger dig möjlighet till systematik. Gör kring 8 submixar av allt material, varav 3 är trummor. Då en submix är perfekt, så mixar man helheten med 8 spakar. Inte 14 eller 26 eller 519. Utan 8. Är submixen skit, så är mixen skit. Men om man tar en submix i taget så blir det inte så. I slutändan mixar man endast via grupper. Det kan man kalla att mixa i "manageable parts". Ändringar från dag till dag är jätteenkla, och att systematiskt köra ut 2-3 alternativa mixar är skitenkelt att genomföra OCH dokumentera.

Se även


Länkar

  • Inga länkar