Trumskinn

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är kort och behöver bli längre! För info om hur du kan bidra och expandera den, se Hjälpsektionen.


Ett trumskinn är ett membran som sitter över den ena eller båda de öppna ändarna på trummorna.

Historik

Från början tillverkades alla trumskinn av djurhudar. På 50-talet började man använda polyester, som är både billigare och mer hållbart än djurdjurhudar. Man använder ändå ofta fortfarande djurhudar till vissa hand-slagverk, som djembe, congas och tamburiner. Numera har även Kevlar börjat användas i trumskinn, eftersom det är väldigt hållbart.


Olika typer av skinn

  • Enlagerskinn: Enklaste typen av skinn.
  • Enlagerskinn med förstärkning: Dessa har en förstärkning i mitten, som gör att de tål mer misshandel.
  • Enlagerskinn med dämning: Dessa skinn har en dämpring som är inbyggd längs kanten på skinnet.
  • Tvålagerskinn: Kallas ofta "oljeskinn", men det som liknar olja är egentligen oftast bara som ljuset bryts mellan de två lagerna, så att man lätt kan tro att det är en oljefilm i mellanrummet. Dessa anses vara lättare att stämma och har ett lite annat sound än enlagerskinnen.
  • Tvålagerskinn med förstärkning: Som enlagerskinnen med förstärkning, men ännu mer hållbara.
  • Oljeskinn: Jodå - det finns riktiga oljeskinn också, men de är ovanliga. Det är då tvålagerskinn med olja mellan lagerna.


Stämning

Skinnet hålls fast av en ram som går runt kanten på trummans kropp och som sitter fast med långa skruvar. Med dessa skruvar justerar man stämningen, så att man kan få olika tonhöjd på de olika trummorna i ett trumset.

Se även stämning av trummor.


Dämpning

I de flesta trummor finns det en filtklädd kudde som man kan spänna mot slagskinnet och som justeras med ett vred, så att man kan få olika grad av dämpning om man tycker att tonen i trumman ligger kvar för länge. Ofta tycker trummisar (eller tekniker) inte att den dämpningen räcker, utan då används ringar med skumplast som klistras på skinnet, gaffa-tejp eller annat för att få den dämpning man önskar. I bastrumman används ofta kuddar eller filtar för att dämpa.


Några vanliga tillverkare

Remo

Evans

Aquarian