Datorbygge

Från Kontrollrummet
Version från den 13 april 2012 kl. 15.08 av Claes (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

När man bygger en PC-musikdator finns det en del att tänka på, för att det ska fungera smärtfritt... De flesta märkesdatorer (Compaq, HP, Fujitsu-Siemens etc) är inte anpassade för musikapplikationer, så de fungerar som regel inte lika bra som en dator där man har gjort rätt val av alla ingående delar. Det finns de som bygger speciella musikdatorer (t ex Frost, KM Studiosystems, Racktone, Audiomaster m fl), men det är ju både roligare och billigare att bygga sin dator själv - om man gör rätt från början, dvs... ;)


Att välja komponenter

  • Se till att chassit är tyst, Antec P180 och P182 är exempel på tysta och bra chassin. Även Antec Sonata är tysta, men inte riktigt lika tysta som P180/182.
  • Nätdel: Nätdelen ska vara kraftig så att den inte behöver köra med full fart på kylfläkten under normal drift. Minst 450W kan vara lagom - men gärna mer om det ska sitta flera hårddiskar i maskinen.
  • Köp ett grafikkort utan fläkt eftersom de små fläktarna på grafikkorten brukar låta som ilskna getingar. Kylflänsar och heatpipes är lämpligare i musikburkar.
  • Grafikkortet ska inte ha funktioner som "Turbocache", "Hypermemory" eller andra fantasifulla beteckningar som förekommer på grafikkort som lånar av datorns RAM för att använda som grafikbuffert (och därmed också belastar den vanliga bussen och inte bara grafikbussen); bra för spelmaskiner, men väldigt illa för musikmaskiner...
  • Välj ett moderkort som INTE har inbyggt grafikkort.
  • Chipset-kylning: Moderkortets chipset ska helst vara kylt med kylflänsar och heatpipes, eftersom de små fläktarna som annars sitter för att kyla chipsetet, kan ha ett ganska aggressivt ljud.
  • Se till att ha rätt firewire-chipset för att firewire-ljudkort skall fungera bra; Lucent/Agere ska absolut undvikas - och Texas Instruments (TI) fungerar som regel bäst.
  • Ett moderkorts-chipset som är ökänt för problem i musikmaskiner, är nForce4 - så det ska undvikas till varje pris! Med uppdaterade drivrutiner för chipsetet så fungerar det bättre än det gjorde från början, men det orsakar ändå knaster och dålig prestanda långt innan samma komponenter hade bråkat i ett moderkort med annat chipset. Detta chipset är mer eller mindre inaktuellt numera, men det skadar inte att hålla det i minnet ändå.
  • För många år sedan var det mycket problem med VIA chipset och det har blivit ett seglivat rykte att de är dåliga - men sedan flera år tillbaks, fungerar även VIA utmärkt till musikmaskiner.
  • Högre busshastighet gör större nytta än ett eller två steg uppåt i CPU-hastighet, så om datorn ska hänga med ett par år, så är det därför smart att titta på moderkort med 1600MHz buss i stället för de slöare.
  • Minnet ska man gärna ha i två moduler i stället för bara en, eftersom man då automagiskt aktiverar Dual Channel, som ger 5-10% snabbare minneshantering. Inte mycket ökning, men ändå...
  • Hur mycket minne? Så mycket som möjligt. I en maskin med 64-bits Windows, sätt in 8 eller gärna 16GB. I dag skulle jag inte sätta in mindre är 4GB i en maskin med 32-bits Windows heller, eftersom programmen ofta tillåts svälla ut i och med att möjligheten att använda mer RAM, har ökat i och med 64-bits operativsystem som är dagens standard. Det behövs, av naturliga skäl, mycket RAM om man kör mycket med samplingsbibliotek som laddas upp i RAM - men det krävs också mycket RAM om man kör med streamande ljudbibliotek, eftersom positionerna på hårddisken för de olika samplingarna då mappas upp i minnet. 32-bitsversionerna av Windows kan inte utnyttja mer än ca 3GB RAM, men det som är "för mycket", gör ingen skada i alla fall...
  • Hårdvaru-Raid på moderkortet är inte fel att ha - men mjukvaru-Raid är mest skräp. På vissa moderkort finns båda - men man kan ju låta bli att använda mjukvaru-Raiden i så fall...
  • CPU-hastigheten då? Man kan tänka som så, att om man planerar att ha samma dator i typ 3 år, så kan man gärna satsa på den näst snabbaste CPU-hastigheten eller nästa steg neråt (den snabbaste är alltid mycket dyrare än den är värd). Om man tycker det är kul att pilla med datorn så att man gärna bygger om den en gång om året, så kan man satsa på en slöare och därmed billigare CPU, eftersom den ju inte behöver hänga med särskilt länge då.
  • Dual/Quad? Med horisonten ställd på ett år, så kan man i nuläget (våren 2008) hellre satsa på en Core2 Duo, i stället för en Quad, eftersom den kan bli något snabbare när programmen inte ännu drar nytta av Quad-processorn - och egentligen skulle busshastigheterna dessutom upp ännu högre om man ska ha riktig nytta av en Quad. Vill man ha datorn ett par år, så kan man däremot utgå från att programmen kommer att uppdateras så att de drar nytta av den extra kraften på ett bättre sätt.
  • i5/i7? Både i5 och i7 har fyra kärnor och största skillnaden är att i7 dessutom har Hyperthreading - något som tillåter att fler beräkningstrådar är igång samtidigt. Det ger inte samma prestanda som om det hade varit 8 kärnor, men bättre prestanda än utan Hyperthreading. Vissa program kan fortfarande ha problem med att hantera Hyperthreading, men det börjar bli bättre på den fronten.
  • Intel eller AMD? För några år sedan låg Intel först i hastighetsävlingen ena månaden, för att nästa månad förlora förstaplatsen till AMD. Efter att processorerna med dubbla kärnor började komma, så har dock Intel behållit sin topplacering väldigt länge - så vill man ha en snabbare maskin, så är det Intel som gäller. AMD har fått inrikta sig mer på priskriget, så om budgeten är begränsad, kan AMD vara lämpligare, men för bästa prestanda, så väljer man Intel. Det förekommer rykten om att AMD är sämre än Intel generellt, men troligen beror det inte på CPU-tillverkaren, utan främst på att sämre moderkorts-chipset oftast används.
  • CPU-kylning: Den medföljande CPU-fläkten brukar låta ganska mycket, så tystare varianter från t ex Arctic Cooling, Scythe, Zalman m fl, är betydligt trevligare om man vill ha en lite tystare maskin. Nyare processorer är mer energisnåla och i vissa fall kan man t o m klara sig med en stor kylfläns utan fläkt, där chassifläktarna ger den nödvändiga luftgenomströmningen.
  • Lämpliga hårddiskar för DAW-maskiner, är sådana som är extra tysta, som Seagate och Samsung. Även Western Digital har nu (2008) kommit med tysta hårddiskar. Oslagbart när det gäller både hastighet och ljud, är förstås SSD, som man med fördel kan välja till att lägga sitt operativsystem på - och om det finns plats, kanske vissa ljudbibliotek som man anänder extra intensivt. SSD är väldigt dyra jämfört med mekaniska hårddiskar, så utrymmet blir ganska begränsat om man inte har en rejäl slant över att lägga på en sådan...
  • Flera hårddiskar kan vara bra om man kör mycket med audioinspelning och/eller streamande ljudbibliotek. Det kan då vara lämpligt med en disk till system och program, en disk till audioinspelningar och en disk till ljudbiblioteken.
  • Om man har stora prestandabehov, så kan det vara en bra idé att fundera på att köra någon Raid-konfiguration som höjer prestandan.
  • Windows XP Home räcker fint för musikmaskiner. Man har inget behov av de extra funktionerna i XP Pro. De viktigaste skillnaderna är att Pro har stöd för dubbla CPU, medan Home inte har det (flerkärninga CPU fungerar däremot i båda versionerna) och Pro har mer avancerade nätverksfunktioner, men det har man ingen större nytta av i en musikdator.
  • I valet mellan 32-bit och 64-bit, kan det vara svårt. 32-bits Windows stöder som sagt upp till ca 3GB RAM (men för att kunna utnyttja mer än 2GB till applikationer, så måste 3GB-switchen aktiveras), så om man behöver mer RAM, så behöver man 64-bits Windows. Problemet är att många program och drivrutiner inte finns tillgängliga ännu (september 2008) i 64-bits versioner. Vissa finns det betareleaser av, men långt ifrån alla - så det gäller att kolla vad programhusen säger om det, innan man köper nytt operativsystem...
  • Windows Vista är, inte någon höjdare för musikmaskiner. Det hittar på mycket hyss i bakgrunden och ger därför inte lika låg latency som Windows XP. Dessutom är det fortfarande många ljudkortstillverkare som inte har lyckats göra ordentligt fungerande drivrutiner till Vista.
  • Enligt vissa rapporter så verkar dock Vista fungera bättre än XP med nyare komponenter, som Intel i7-processorn, så det är en del frågetecken kring det.
  • Om man trots allt vill köra med Vista, så bör man välja Business eller Ultimate, eftersom man har större möjlighet att påverka bl a grafikinställningarna i dem, än i Basic-versionen.
  • Windows7 är både mer resurssnålt och stabilare än Vista, så Windows7 64-bit är numera det naturliga valet för musiker. De flesta program finns numera i 64-bitsversioner och de som inte redan gör det, uppdateras efter hand. Om man har gamla plugins som är gjorda för 32-bit, så finns det som regel en 32-bits bridge inbyggt i DAW-programmet. I fallet med Cubase, så fungerade bridgen väldigt risigt i Cubase5, men i Cubase6, så har den förbättrats väldigt mycket och fungerar med det mesta. Man bör dock tänka på att en bryggad plugin drar mer datorkraft än en 64-bitsversion, så 64-bit är alltid att föredra och att köra med 32-bits blugins är att se som en nödlösning i väntan på uppdaterade plugins från tillverkarna.
  • BACKUP!!! Glöm inte extern hårddisk för backup av oersättliga data! En eSATA är det som blir snabbast. Firewire 800 är nästa i hastighet, Gigabit LAN nästa (kan utnyttja runt halva den teoretiska hastigheten), Firewire 400, USB2 HighSpeed, 100Mbit LAN, USB2 Full speed och slutligen USB1 som kommer sist i hastighetsligan för de vanligaste interfacen till externa hårddiskar.


Mer om ny hårdvara, i7 och Win7 etc...

  • Det har förekommit att folk har fått problem med ljudkort i i5 och i7-maskiner, som har gått att lösa genom att stänga av Speed Step, C1E och C-state.


Lagringsutrymme för audio

Så här mycket går det åt per audiospår i mono:

  • 16-bit/44.1kHz: 5.2MB/minut
  • 24-bit/44.1kHz: 7.5MB/minut
  • 24-bit/96kHz: 17MB/minut
  • 24-bit/192kHz: 34MB/minut


Hastighetskrav på lagringsmedia

Väldigt enkel uträkning ( samplingsfrekvens (Hz) * upplösning (bits) = hastighet (bits per sekund) ).

Så här snabbt behöver alltså lagringen kunna ske för ett monospår (lagringen går alltid långsammare än uppspelning, så därför är det ofta viktigast att titta på lagringen):

  • 16-bit/44.1kHz: 705600 bits/s = 705,6kb/s eller 0,7056 Mb/s (OBS! Megabit - inte MegaByte...)
  • 24-bit/44.1kHz: 1,0584Mb/s
  • 24-bit/96kHz: 2,304Mb/s
  • 24-bit/192kHz: 4,608Mb/s


Tweaks XP

Tweaks i XP? Den enda tweak som egentligen behövs är att optimera CPU-användningen för bakgrundstjänster. Detta för att ASIO är just en bakgrundstjänst. Högerklicka på "Den här datorn" och välja "Egenskaper", klicka på fliken "Avancerat" och sedan på "inställningar" i "Prestanda"-rutan. Om man vill så kan man välja "Justera för bästa prestanda" här; Det gör inte mycket för prestandan, men gör att maskinen känns snabbare när man slipper expanderande menyer etc. Klicka på fliken "Avancerat" och du är framme vid den viktiga inställningen för "Bakgrundstjänster". De flesta andra "tweaks" som cirkulerar är mer eller mindre meningslösa - och vissa är rentav farliga för stabiliteten, så jag rekommenderar att man undviker dem.

Om man upplever slumpmässiga problem med att datorn blir seg och får hög CPU-användning, så kan "Indexing Service" och "System Restore Service" vara orsakerna, så de kan i så fall avaktiveras genom att gå in på "Start"/"Kör" och skriva "services.msc" där. Indexering behövs för att det inte ska ta en halv evighet att söka efter filer - men i ärlighetens namn så söker man ju extremt sällan efter filer, om man ser till att ha någorlunda system på hårddiskarna, så det är kanske bättre att inte chansa. Tjänsten gör att det ofta tar lite längre tid att spara nya filer - och det är förstås lite dumt om man håller på att spela in flera spår samtidigt i ett stort projekt... System Restore är lite klurigare. Det är en tjänst som automatiskt skapar en återställningspunkt när vissa saker installeras på systemdisken, så att man kan gå tillbaks till hur det var innan förändringen. Dessa återställningspunkter kan skapas manuellt också, om man vill - men det är förstås lätt att glömma bort sådant om det inte går automagiskt...

Om man ändå skulle vilja ge sig på att stänga av funktioner som man inte tycker ska behövas, så kan man följa råden hos Black Viper.


Tweaks i Vista

Tweaks i Windows7

Det ska inte behövas några direkta tweaks i Windows7 för att det ska fungera bra. Det kan dock vara smart att stänga av Air, som drar onödigt mycket prestanda - och att välja att optimera för prestanda.


Virusdödare

Ärligt talat: Behöver du en virusdödare? Du som ändå inte kör några piratkopior...? ;) Nåja - virusdödare som ligger aktiva i bakgrunden, är rena döden för musikmaskiner, eftersom de ligger och scannar minne kontinuerligt. Norton tillhör de värsta prestandatjuvarna, så Norton bör undvikas. NOD32 är betydligt mindre resurskrävande, så det är ett klart bättre val till en musikdator.


Brandvägg

Ofta finns det brandvägg i ADSL-routers och då behövs ingen brandvägg i mjukvaruform för att skydda mot intrång. Om man inte har någon virusdödare, så kan det däremot vara bra med en mjukvarubrandvägg som stoppar alla körbara attachments i mail. Ett exempel på en väl fungerande brandvägg, är ZoneAlarm Pro.


Test av datorn

Det finns ett testprogram som heter DPC latency checker, som ger en god indikation på om datorn kan förväntas fungera bra med DAW-program. Få man värden utanför det normala, så får man kolla vidare på bakgrundstjänster som kan stängas av eller eventuella konflikter i systemet etc. Programmet hittas här: http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml


Fungerande konfigurationer

Fyll gärna på här med specifikationer på din välfungerande dator, så att andra kan göra samma komponentval och garanterat få ett bra resultat. :)


Claes (Core2 Quad)

Alla delar är inte helt nya, men de flesta...

  • Chassi: Antec P180
  • Chassifläktar: bytte originalfläktarna mot 3st Noctua S12-1200
  • Nätdel: Zalman ZM600-HP 600W
  • Moderkort: ASUS P5Q3 Deluxe
  • CPU: Intel Core2 Quad Q9450 2.66GHz
  • CPU-kylare: Scythe Orochi utan fläkt monterad
  • Minne: 4st Vitesta 1GB 1600MHz DDR3
  • Grafikkort: NVIDIA GeForce 9500GT (modellen med enbart heatpipes+kylflänsar - och alltså utan fläkt)
  • DVD-brännare: Samsung 18X Dual Layer/Lightscribe
  • Hårddiskar (4st):
    • System: 1st Samsung Spinpoint F1 HD502IJ 500GB/16MB
    • Audio: 1st Samsung Spinpoint F1 HD502IJ 500GB/16MB
    • Ljudbibliotek: 2st Seagate Barracuda 7200.10 750GB/16MB i Raid0
  • OS: Win XP Home
  • Ljudkort: RME HDSP9652



Limpan (Core2 Duo)

Något äldre dator än Claes, samt ett billigare alternativ. Audio-hårddisken kan vid behov vara större, även en snabbare Duo eller Quad-processor för ökad prestanda. Samma sak gäller med minnena, speciellt om ni tänkt köra Vista, då är 4GB rekommenderat, gärna snabbare också. (moderkortet hanterar 1200mhz-minnen)

Riktigt nöjd med CPU-kylaren som kyler riktigt bra, och kan t.o.m köras utan fläkt. Mycket tyst och bra chassi, enkelt att bygga i och bra med utrymme för kabeldragning m.m. Nätdelen är stabil och har aldrig behövt gå upp i varv (den inbyggda fläkten är mycket tyst)

  • Chassi: Antec P182
  • Chassifläktar: orginalfläktar
  • Nätdel: Zalman ZM600-HP 600W
  • Moderkort: ASUS P5Q Deluxe
  • CPU: Intel Core2 Duo E6550 2.33GHz
  • CPU-kylare: Noctua NH-U12P med fläkten på lägsta hastigheten
  • Minne: 2st Kingston HyperX 1GB PC6400 800MHz DDR2
  • Grafikkort: Ati Radeon HD3450 (modell med enbart kylflänsar - ingen fläkt)
  • Hårddiskar (2st):
    • System: 1st Samsung Spinpoint T166 250GB/16MB
    • Audio: 1st Western Digital 160GB/8MB (extern i LaCie-kabinett, Firewire 400/800)
  • OS: Win XP Pro (home funkar lika bra)
  • Ljudkort: Digidesign M-box 2 (kör ProTools LE 8)



Daniel (i7)

  • Chassi: Antec P182
  • Nätdel: Corsair 650W
  • Moderkort: Gigabyte EX58-UD4
  • CPU: Intel i7 920 2.66GHz (överklockad till 3.4GHz)
  • CPU-kylare: Noctua MH-U12P med två fläktar
  • Minne: 6GB Corsair Dominator 1600MHz
  • Grafikkort: ATI HD4350 512MB PCIe (passivt kylt)
  • Hårddisk: 2st Samsung 1TB 32MB cache
  • OS: Windows7 64bit
  • Ljudkort: 2st Echo AudioFire12

Körs med Cubase5 32-bit och UAD-1 kort. Testat bl a 6-7 gitarrförstärkarpluggar + några tunga reverb utan problem, med 3-3.5ms latency.



Strange Leaf (i7)

Uppgraderade nyligen min DAW, så chassi osv är med sen förut, men "hjärtat" är nytt.


  • Chassi: ANTEC P180
  • Nätdel: ANTEC HIGH EFFICENCY 500W
  • Moderkort: ASUS P6T DELUXE VS X58 S-1366 ATX
  • CPU: INTEL CORE i7 960 3.2GHZ 8MB S-1366
  • Minne: 12 GB (6x2GB) CORSAIR DDR3 1600MHZ
  • Grafikkort: ASUS X1300PRO 256MB SILENT (FLÄKTLÖST)
  • DVD-brännare: PLEXTOR DVD R/RW
  • Hårddiskar (3st):
    • System: 1st INTEL X25-M 80GB SSD
    • Audio: 1st SAMSUNG SPINPOINT F3 500GB 7200RPM SATA 16MB
    • Ljudbibliotek: 1st SAMSUNG SPINPOINT F3 500GB 7200RPM SATA 16MB
  • OS: Win 7 PROFESSIONAL 64-bit
  • Ljudkort: STEINBERG MR816csx
  • Firewirekort: Exitdata FW400
  • DSP-kort: UAD-2 QUAD

Claes (i7)

Maskin som jag byggde åt en bekant.

  • Chassi: Antec P183
  • Nätdel: XFX 750W xxx edition (80+ silver)
  • Moderkort: ASUS P8Z68-V Pro/Gen3
  • CPU: Intel Core i7 2600K, 3.4GHz
  • CPU-kylare: Scythe Grand Kama Cross
  • Minne: 4st Corsair 4GB 1600MHz DDR3
  • Grafikkort: KFA2 GeForce GT520 1GB kylt med kylfläns, utan fläkt
  • DVD-brännare: Samsung 22X Dual Layer/Lightscribe
  • Hårddiskar (3st):
    • System: 1st 1TB Western Digital Caviar Black (utrymmet var viktigare än prestandan - därför valdes inte SSD
    • Audio: 1st Seagate (flyttades över från gamla datorn
    • Ljudbibliotek: 1st Western Digital (flyttades över från gamla datorn)
  • OS: Win 7 Professional 64-bit
  • Ljudkort: RME HDSP9652