Windows

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Windows är ett operativsystem från Microsoft. Senaste versionen är Windows Vista. Andra versioner inkluderar Windows XP och Windows 2000. Andra versioner av Windows används mycket sällan, om alls, inom musikproduktion.

Windows Vista inom musikproduktion

Windows XP inom musikproduktion

"Tweaks" som finns i mängder att finna på Internet, är i de flesta fall mer eller mindre verkningslösa - och kan i vissa fall också ställa till problem med systemet. Många av dem finns bara till för att spara ett par kB RAM, men de gör ingenting för prestandan - och när normal storlek på RAM som regel är minst 2GB, så gör det faktiskt varken till eller från.

XP ska installeras helt normalt. Glöm alltså att det finns möjlighet att installera som "Standard PC", eftersom det bara är ett alternativ för gamla maskiner där moderkortet inte stödjer ACPI/APIC på rätt sätt.

De enda "tweaks" som egentligen behövs, är följande: Högerklick på "Den här datorn", välj "Egenskaper". Klicka på fliken "Avancerat" och sedan på Inställningar i "Prestanda"-fältet. Markera "Justera för bästa prestanda" och klicka på "Verkställ". Klicka på fliken "Avancerat". Markera "Bakgrundstjänster" i fältet "Schemaläggning av processor" och klicka sedan på "Verkställ". Gå ur inställningarna genom att klicka på "OK" och sedan "OK" i nästa fönster också. Klart! Mer komplicerat behöver man inte göra det. ;)

Om man har en lite för gammal dator, så kan man fundera på att göra vissa "tweaks" för att få någon procent extra kraft - men det handlar då om konstgjord andning och är ett tydligt tecken på att man bör uppgradera sin dator i stället.

Självklart ska man inte heller ha några automatiska uppdateringar aktiverade i några program - och virusdödare är väldigt olämpliga eftersom de stjäl mycket prestanda. Måste man ha en virusdödare, så kan NOD32 rekommenderas eftersom det är både bra och resurssnålt. Norton ska undvikas till varje pris, eftersom det drar fruktansvärt mycket resurser.


Windows 2000 inom musikproduktion