Chip

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Chip = IC (Integrated Circuit) - även kallad "integrerad krets-krets" av noncompos ("IC-krets"...). ;)


Ordet används i lite olika sammanhang. Det är vanligt att många tillverkare av ljudkort, moderkort, omvandlare etc, använder samma chip som sina konkurrenter - men har olika konstruktioner och olika komponentval omkring huvud-chipet. Dessa kringkomponenter kan göra väldigt stor skillnad - så det är inte säkert att två A/D-omvandlare som har samma omvandlar-chip, låter likadant eller har samma tekniska data på den kompletta konstruktionen även om huvudchipet alltså är samma.


På moderkort i datorer brukar man prata om chip-set ("set" som i "uppsättning" - och alltså inte någon sorts försvenskad bestämd form av ordet "chip"), eftersom det brukar handla om två huvud-chip som har hand om olika funktioner - ett "Northbridge" och ett "Southbridge"-chip.


När man talar om "chip-musik", så avses gamla tiders ljudchip (exempelvis Commodore C-64, vars ljudchip fick nytt liv i en synt som heter SID-station), som mest gav ifrån sig ganska risigt blip-blop-ljud, men som ändå kan uppskattas om man har den läggningen...