Drivrutin

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Vad är det?

En drivrutin (kallas även "driver") är programvara som anropas av operativsystemet och gör att datorn kan kommunicera på bästa möjliga sätt med ljudkortet (och andra enheter i datorn). Drivrutiner är oftast gjorda för en specifik modell och kan därför för det mesta inte användas för andra kort.


Ljudkort

När det gäller ljudkort, så brukar man använda ASIO-drivrutiner för att få låg latency - och det är tillverkaren av ljudkortet som tillhandahåller dem.

Det finns även ett par generella drivrutiner som fungerar till många olika ljudkort och ger dem ASIO-funktionalitet trots att tillverkaren inte har tagit fram ASIO-drivers till det specifika kortet. Dessa heter KX-project och ASIO4ALL. Det är dock oftast olämpligt att använda dessa generella ASIO-drivers till ljudkort som tillverkaren har gjort ASIO-drivers till, eftersom de generella drivrutinerna inte tar hänsyn till eventuella specialfunktioner i ljudkortet.


Ljudkvalitet

Drivrutinen påverkar aldrig ljudkvaliteten, utan den är bara till för att datorn och ljudkortet ska kunna kommunicera med varandra.


DAW-program lägger beslag på allt ljud

Om man tillfälligt lämnar sitt DAW-program, så händer det i många fall att det inte går att få något ljud från andra program, så länge DAW-programmet fortfarande är igång. Detta brukar kunna avhjälpas genom att man letar upp en funktion i DAW-programmet, som heter något liknande "Release driver when applicarion is in background". Då kommer DAW-programmet att släppa ifrån sig drivrutinen, så att operativsystemet får tillgång till ljudkortet och man kan spela upp ljud utanför DAW-programmet. När man går in i DAW-programmet igen, så tar det förstås tillbaks kontrollen över drivrutinen igen - men i vissa fall är det nödvändigt att först avsluta det program som tillfälligt fick använda drivrutinen, för att det ska fungera så.