Ljudbibliotek

Från Kontrollrummet
(Omdirigerad från Samplingsbibliotek)
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är kort och behöver bli längre! För info om hur du kan bidra och expandera den, se Hjälpsektionen.


Med ljudbibliotek (eller samplingsbibliotek), brukar man mena ett antal olika instrument som tillsammans utgör en större helhet.


Sampling

En sampling är ju bara en enda ton på ett instrument. Man talar om ett samplat instrument när man har samplat många toner med många olika hårdhet i anslaget etc.


Ljudbibliotek

Benämningen ljudbibliotek brukar mer användas om en samling av samplade instrument, så att man har t ex en hel symfoniorkester i ett VSTi (virtuellt instrument), eller ett antal olika blåsinstrument eller trummor eller basar som man kan välja bland i ett VSTi.

När det handlar om stora samplingsbibliotek, så använder man gärna streaming för uppspelningen eftersom samplingarna inte får plats i RAM.


"Smör-och-bröd"

När man har ett väldigt stort antal av olika sorters instrument samlade i ett ljudbibliotek, så talar man ofta om "smör-och-bröd"-bibliotek, med meningen att de är generella VSTi där man kan hitta ljud som fungerar till de flesta olika situationer. Oftast håller sådana "smör-och-bröd"-bibliotek inte samma kvalitet som de bibliotek som är mindre omfattande i antal instrument, men där man i stället har lagt energi på att få ett mindre antal instrument extra bra i stället.

Det är ofta en kompromiss som måste göras. Om någon hade gjort ett VSTi som innehöll alla sorters ljud i superkvalitet, så hade det blivit så dyrt, att ingen hade velat köpa det, så då får man välja mellan kvantitet eller kvalitet. Med en kombination där man har ett "smör-och-bröd"-bibliotek till de instrument som finns mer in bakgrunden - och ett mer dedikerat kvalitetsbibliotek till det som är mest framträdande i mixen, så fungerar det ofta mycket bra.

De flesta romplers tillhör kategorin "smör-och-bröd"-bibliotek.