Nybörjarguide: Musikinspelning med datorn, en översikt
Den här artikeln är tänkt att fungera som en första knuff i rätt riktning för dig som är nyfiken på att skapa musik med datorn, i vilken form det än månde vara. Artikeln vänder sig till dig som kanske inte vill spendera många många tusen med en gång, utan kan tänka dig att börja med lite enklare budgetutrustning. Fokusen ligger på att komma igång med skapandet snarare än att få perfekt professionell kvalitet på inspelningarna från första början.
Det förutsätts naturligtvis att du har en dator, som kör antingen Windows eller Mac OS.
Hur en "komplett" hemmastudio kan se ut
Följande är vad man kan förvänta sig att hitta i en datorbaserad hemmastudio som är någorlunda "komplett" (utöver själva instrumenten). All denna utrustning kostar många tusen – du behöver med största sannorlikhet inte allt detta från början, men det kan ändå vara bra som en överblick. Listan är ordnad efter ungefärlig "nödvändighet" (en dator är ju svårt att undvika, medans t ex ett par riktigt bra högtalare ofta är det sista hobbymusikern investerar i).
- En hyfsat kraftfull dator (för PC, se tips på komponentval här: Nybörjarguide: Välja dator)
- Ett kompetent inspelningsprogram
- Ett ljudkort anpassat för musikinspelning
- En eller ett par mikrofoner
- Ett MIDI-klaviatur
- Lyssning, alltså högtalare (s.k. monitorer)
Men... fundera över vad du står nu. Bara för att du investerar i en kraftfull dator osv. blir du inte automatiskt bättre på att skapa musik. Kanske tar det något år eller mer innan fingrarna börjar flyta på över tangenterna och strängar och fantasin blöder fram nya verk i parti och minut. Du kanske klarar dig med en rätt enkla saker i början och kan vänta med att göra en större satsning tills det mer motiveras av din förmåga och behov?
Vad behöver just du skaffa dig?
Vad just du behöver för att kunna sätta igång beror alldeles på vad för slags musik du vill göra.
För elektronisk musik
Är du intresserad av instrumental elektronisk musik, som electronica, house, trance, bitpop, techno, drum'n'bass och så vidare, så har du en ganska plånboksvänlig väg att gå. Det enda du behöver som ett första steg är ett bra musikprogram med inbyggda mjukvaruinstrument. Med mjukvara avsers att alla ljud (syntar, trummor, med mera) genereras då helt inne i datorn, vilket inte ställer några krav på ljudkort etc. Spela på instrumenten kan du göra med förslagsvis ett MIDI-klaviatur, annars sätter du ut noter med programvarans sequencer eller med ett mjukvaruklaviatur.
För akustisk musik
Om du vill använda akustiska instrument, eller till exempel spela in sång, så behöver du naturligtvis även en mikrofon. Så gott som alla mikrofoner avsedda för musikinspelning kräver ljudkort med vissa ingångar som de flesta standardljudkort inte har. Det finns dock även en handfull mikrofonmodeller som kan kopplas in till datorn via t ex USB.
För dig som vill spela in elgitarr eller elbas, men inte har möjlighet att micka upp din förstärkare, finns det även effekter och förstärkarpluggar till datorn. För att få in ljudsignalen till datorn så behöver du någon form av micpreamp med en högohmig instrumentingång eller en DI-box för att anpassa signalen, man bör alltså inte koppla telekabeln direkt till ljudkortets lineingång eftersom den felaktiga iniimpedansen kan försämra ljudet.
Lyssning
Oavsett vad du ska göra för musik är det naturligtvis trevligt att skaffa sig en bra lyssning, så du hör vad du gör. Sitter du med en laptop är det ett absolut måste. Som ett första steg kan man säga att vad som helst lär vara bättre än de inbyggda datorhögtalarna. Hörlurar är ett bra och billigt förstahandsalternativ, men inte sådana små som man lägger i själva hörselgången, eftersom de dels förvränger ljudet mycket och dessutom kan vara mycket uttröttande för örat när man håller på länge. Slutna lurar är lämpligast när man vill minimera läckaget till mikrofonen när man spelar in sång, men eftersom de är slutna så blir det inte så bekväma att ha på sig under längre stunder eftersom det blir varmt och fuktigt om öronen efter ett tag, så om man har hörlurar som enda lyssning, så är öppna lurar att föredra.
I studiomiljö talar man ofta om monitorer. En monitor är alltså en högtalare, och är icke att blanda ihop med en bildskärm till datorn, som också ibland kallas monitor. I praktiken har man som regel närfältsmonitorer i sin hemmastudio. I de flesta fall har man mer nytta av ett par bättre hörlurar, än monitorer i den billigaste prisklassen.
Att välja inspelningsprogram
Se även: Nybörjarguide: Välja programvara
Det finns en uppsjö av olika inspelningsprogram som alla mer eller mindre erbjuder en grundläggande helhetslösning för musikinspelning och -redigering. För Windows-användare som vill kunna jobba med mer än bara elektronisk musik är Cubase ett vanligt val bland nybörjare. Cubase har allt som behövs för arrangering, ljudredigering, inspelning och mixning, även om ett vanligt klagomål är att de medföljande mjukvaruinstrumenten inte är så roliga. Det finns dock många gratis VST-instrument att ladda ner på internet. Det är ganska vanligt att det följer med en nerbantad version av Cubase gratis när man köper ljudkort. Ett annat populärt program är SONAR (ägs av Cakewalk), vilket i princip gör samma saker som Cubase. Vilket av dessa man väljer blir i slutändan en smakfråga.
Använder du Mac har du förmodligen redan Garageband på datorn. Det kan vara utmärkt som startpunkt, särskilt som du har det "gratis" redan. Där finns många bra inbyggda instrument och effekter, däremot är det lite begränsat när du vill redigera ljud du spelat in utifrån (det går, men är inte så smidigt). Vill du ta det ett steg längre kan du skaffa dig t ex Logic Express eller någon enklare version av Cubase.
Ovan nämnda är alltså de vanligaste valen för nybörjare som vill kunna spela in även akustiska saker. Är du mer intresserad av att göra elektronisk musik finns det minst tre andra program att fundera över: Reason, FL Studio och Ableton Live.
Att välja ljudkort
För att det ska gå att koppla in en mikrofon till ett ljudkort så behöver ljudkortet ha en mikrofoningång med något som kallas förförstärkare (det engelska ordet preamp används också). Denna förstärker mikrofonens svaga signal till rätt nivå. För att koppla in en synt i ljudkortet så behöver det ha något som kallas för linjeingång. De allra flesta ljudkort har linjeingångar, men inte alla har mikrofoningångar, varför det kan vara bra att känna till inför köp av ljudkort. Vad man även bör tänka på är hur många ingångar man vill ha. Om man t ex vill kunna spela in flera ljudkällor samtidigt med mikrofon, så behöver kortet ha fler mikrofoningångar. Syntar kan ofta också kopplas in på lineingången. Om man ska koppla in gitarr eller elbas direkt i ljudkortet, så behöver man också en högohmig instrumentingång (kallas även Hi-Z) eller gå via en DI-box. Ibland kan även syntar behöva kopplas till en sådan instrumentingång, på grund av att de ofta har hög utimpedans.
Ljudkortet ansluts till datorn via USB, Firewire eller monteras i datorn i en PCI-plats. Har man en bärbar dator så kan ett ljudkort även anslutas via Cardbus. Vanligast förekommande idag är ljudkort som ansluts via USB.
Latency
Se huvudartikel om latency.
Latency är enklast förklarat den fördröjning som sker från det att det du spelar eller sjunger har passerat datorns elektronik och hörs i högtalarna. Om du har hög latency så blir fördröjningen såpass lång att det du hör kommer märkbart senare. Man vill därför gärna ha så låg latency som möjligt för att det ska kännas naturligt att spela eller sjunga till musiken. Låg latency belastar dock datorn mer än hög latency, varför det ibland kan vara svårt att få riktigt låg latency. Ljudkortets (och dess drivrutiners) kvalitet påverkar också, varför man gärna vill ha både ett ljudkort som klarar låg latency och en dator med tillräcklig prestanda. De flesta av dagens datorer klarar dock av detta.