Logic

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Logic är ett av de äldsta inspelningsprogrammen som fortfarande utvecklas, med rötter tillbaka till Atari ST under andra halvan av 80-talet. Utvecklas i dagsläget av Apple. Deras andra produkt Garageband bygger på Logics ljudmotor men har i jämförelse mycket begränsad funktionalitet, och följer med gratis i de senaste versionerna av Mac OS X.

Historia

Ursprungligen hette programmet C-Lab Creator och C-Lab Notator, utvecklat av tyska C-Lab för Atari-plattformen. Emagic tog över utvecklingen i början av 90-talet, döpte om programmet till Notator Logic och släppte versioner även för Mac OS och Windows. För att förstärka det egna varumärket tog man steget över till namnet Emagic Logic så småningom.

2002 köptes Emagic upp av Apple Computer, med följden att programmet inte längre utvecklas för Windows. Sista Windows-kompatibla versionen var version 5.5.1, som faktiskt fortfarande körs av många.

Logic Pro & Express 8

Den senaste Mac-versionen av Logic är 8, som givetvis har stöd för Intel-processorer. Det finns i två versioner, Logic Express och Logic Studio. Logic Studio är egentligen ett programpaket som bl a innehåller Logic Pro, Soundtrack Pro (för bl a radioproduktion och ljudläggning av film) och MainStage, ett program som riktar sig till de som använder datorn som ljudbank vid livespelningar.

I och med version 8 sänktes priset på Logic med ca 50%, vilket gör programpaketet till ett av marknadens mest prisvärda. Samtidigt togs hårdvarulåset bort, vilket gör att programmet som tidigare hade ett av världens mest svårknäckta kopieringsskydd nu finns att få tag på på de flesta fildelningsnätverk. Detta tycks vara en medveten strategi från Apple, som ju drar in mer pengar på att konvertera PC-användare till den egna plattformen än att sälja enstaka programlicenser. Det kan också vara ett försök att förstärka Logics status som branschstandard gentemot t ex Pro Tools.