Cubase

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

En så kallad sequencer / DAW utvecklad av tyska Steinberg för både PC och Mac.


Historia

Första versionen av Cubase kom 1989 till Atari ST och var då en ren MIDI-sequencer. Den efterföljde det gamla Pro24 och var en enorm förbättring - så i början pratade man om att Pro24 var till för tekniker, medan Cubase var till för musiker... Före releasen hade det arbetsnamnet Cubit eller Cubeat - men det blev alltså utbytt till Cubase när det var dags att släppa det.


Steinberg är de som skapade den skärmlayout som än i dag (med små variationer) anses fungera bäst i och med deras Cubase - och som Steinbergs konkurrenter sedan har tagit efter i sina program. Det var en befrielse med deras Arrange-fönster, jämfört med mer eller mindre konstiga upplägg där det inte fanns någon ordentlig överblick.


Cubase portades till Mac och PC i början av 90-talet - och 1993 släpptes Cubase Audio för Atari Falcon (CAF) - ett program som möjliggjorde audioinspelning tillsammans med midi-sequencern, tack vare Falcon's inbyggda Motorola 56001-DSP, en Motorola 68030-processor på 16MHz och 4 eller 16MB RAM. Man kunde då köra med 8 samtidiga audiospår i DAT-kvalitet (16-bit och max 48kHz) och en av de inbyggda effekterna (reverb, equaliser eller delay/chorus) - eller ett komprimerat format där man kunde köra hela 16 samtidiga audiospår - men då utan effekter. Detta var på en tid när PC- och Mac-system fortfarande var fruktansvärt dyra, alternativt väldigt instabila - trots starkare maskiner, så det var verkligen en imponerande prestation av Atari att ta fram en så välfungerande maskin och av Steinberg som skapade programmet CAF, som banade väg för den nyare generationen av PC- och Mac-program.


I mitten av 90-talet skapade Steinberg VST-standarden och döpte därmed om Cubase till Cubase VST, som möjliggjorde audioinspelning och plugineffekter på PC- och Mac-versionerna (Atari var på fallrepet på grund av interna problem och på grund av en extremt omfattande piratkopiering, så att utvecklarna inte kunde få lönsamhet i att skapa program till plattformen - och i slutet av 90-talet tillkom även VSTi i VST-standarden, som då gjorde det möjligt att använda virtuella instrument i Cubase. I dag stödjer de flesta andra sequencer-program också VST-standarden i större eller mindre grad.

Nästa stora uppgradering (2002) döptes till Cubase SX. SX2 kom 2003 och SX3 släpptes 2004.

2006 var det dags för en namnändring igen - och i september släpptes Cubase4.

I slutet av januari 2008 släpptes Cubase5.

Cubase 6 släpptes i januari 2011 och en mellanversion som man för ovanlighetens skull fick betala för, Cubase 6.5, kom i februari 2012.

Cubase 7 släpps i början av december 2012.


Kopieringsskydd

Under hela tiden har man använt kopieringsskydd i form av ett hårdvarulås eller dongel. På Atari-tiden var det en cardridge som sattes in i en speciell cardridgeport som fanns på dessa maskiner. När det kom på PC, så kom det en dongel till parallellporten, som senare ersattes av en USB-dongel.