Hörlurar

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Öppna

Öppna hörlurar är i normala fall skönare att använda, eftersom de inte blir instängda på det sätt som slutna hörlurar blir. En nackdel med de öppna hörlurarna, är att det läcker ut mycket ljud från dem till omgivningen - och därför är de bara lämpliga att använda när deras läckage inte stör, t ex vid lyssning i kontrollrummet, finlyssning i vardagsrummet etc. Denna typ av hörlur fungerar som regel bättre än slutna för mixning om man av någon orsak måste mixa i hörlurar.

Ett par exempel på öppna hörlurar som brukar vara omtyckta:


Slutna

Slutna hörlurar ger ett mycket mindre läckage och lämpar sig därför bättre i liverummet i studion eller vid andra tillfällen när man inte vill störa omgivningen. De är instängda och kan därför bli lite jobbigare att ha under längre stunder än de öppna modellerna är. Eftersom luften i dessa är instängd, så blir de varmare och fuktigare om man har dem på sig väldigt länge - något som också är en perfekt grogrund för bakterier... Slutna lurar ger också något högre distorsion än öppna, på grund av att det är ett så litet stängt utrymme.

Ett par exempel på slutna hörlurar med fina omdömen:


Halvöppna

Det finns även en mellanvariant som betecknas som halvöppen - och alltså ligger någonstans mellan slutna och öppna när det gäller läckaget till och från omgivningen.

Exempel på halvöpna:


Kuddar

Det förekommer både sådana som sitter på örat ("Supraaural" på utrikiska) och sådana som omsluter örat ("circumaural"). Vilket man föredrar är ofta en smaksak, men de flesta tycker nog att omslutande kuddar är bekvämast eftersom det inte blir något tryck på örat med sådana.

Det finns också massor av varianter på kuddar. De brukar vara uppbyggda med någon sorts skummaterial och sedan är det materialet klätt med något ytskikt. Vanligast som ytskikt är någon sorts konstskinn, men det förekommer även riktigt skinn, plysch och andra material.

Kuddarna kan ha stor betydelse för ljudet, så det gäller att beställa rätt som reservdel (om kuddarna finns at köpa lösa) om man behöver ha nya... Jag har exempelvis testat kuddar från en sluten lur och monterat på en öppen - och det blev som en helt annan hörlur som bl a var betydligt kraftigare i basen...