Mixa

Från Kontrollrummet
Version från den 12 augusti 2009 kl. 18.18 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Att mixa (kallas också mixning och det man skapar, är en mix) är att få de enskilda instrumenten att låta bra tillsammans i en helhet. Det allra mest grundläggande är att anpassa de olika instrumentens volym i förhållande till varandra, men så gott som alltid jobbar man även med EQ, dynamik, stereobild och rumsklang.


Hur får man ett bra och professionellt "studio"-sound

Börja med ljuden. Om du inte är helnöjd med ljuden från början så kommer du i bästa fall att få ett helsike att få till det, och i värsta fall får du inte till det alls. Detta gäller både ljud som du spelar in från akustiska instrument såväl som ljud du programmerar från någon plugin.

Det finns som sagt massor med gratis samplingsbibliotek och gratisinstrument att tanka ner. Avsätt tid för att leta reda på dina favoriter så att du har en arsenal med ljud och instrument som du gillar och har koll på. När du efter hand börjar bli kräsen efter någonting specifikt kan du börja leta köpesprylar.

Sen (efter arr & inspelning förstås) kommer mixningen. Det finns inga effekter som automatiskt ger ett "studioljud", utan lyssna, ratta, testa, lyssna, ratta.... är det enda raka. Använd nivå, EQ och panorering (dvs höger/vänster sida) för att "placera" alla ljud i mixen. Grötigt och brötigt blir det när många ljud slåss om samma utrymme samtidigt som det kanske finns "hål" på andra ställen.

Att ratta EQ tar tid att bemästra. Jag brukar tipsa om att skaffa en spektrumanalysator (t ex gratispluggen Voxengo SPAN) som visar frekvensspektrat som en grafisk kurva, för att ge en visuell feedback samtidigt som man lyssnar. Det kan man lära sig oerhört mycket på som nybörjare!

Som nybörjare rattar man oftast också alldeles för mycket. Det kan låta SKITHÄFTIGT att dra basen i botten så det dunkar på rejält. Men sen blir man jättebesviken när mixen är klar att det inte alls blev som man tänkte sig, utan bara svagt och bumligt. Ett nybörjarknep är därför att ta hälften. Om det lät häftigt att höja 7dB vid 400Hz, så testa med 3,5dB istället. Det är också vanligt att man bara höjer, och aldrig sänker. Att skära bort frekvenser kan vara nog så effektivt, om inte effektivare. Använd framförallt öronen, men låt dem få hjälp av ögonen, dvs spektrumanalysatorn. Lyssna/titta på enstaka kanaler och på hela mixen. Dina öron (hjärnan) kommer att lära sig massor. I sinom tid behöver du inte ögonen... du vet redan var det ligger nånstans i spektrat.


Leta inte upp högvis med pluggar!

De plugins och VSTi som följer med DAW-programmen, duger alldeles utmärkt till att börja med. I många fall kan de också duga fint till en färdig produktion också.

Innan man har lärt sig använda de medföljande prylarna, så vet man inte vad som behövs för att man ska kunna få till sin mix ännu bättre, utan den kunskapen kommer med erfarenheten - och till slut lär man sig vilka brister och styrkor som finns i dessa ursprungliga prylar. Det är inte förrän då det kan vara lönt att leta upp andra plugins och VSTi, eftersom det inte är förrän då man vet vad man saknar och med andra ord vad man ska leta efter i andra plugins.

Om man börjar samla plugins och VSTi för tidigt, så sitter man där till slut med hundratals plugins där man inte behärskar en enda av dem ordentligt, eftersom man ständigt testar olika. Man kan jobba effektivare om man lär sig en kompressor, en eq etc, än att ha femtielva olika av varje som man aldrig kommer att lära sig ordentligt på grund av allt velande fram och tillbaka.


Utnyttja finesserna i DAW-programmet

Det finns finesser som exempelvis automation, som är till för att underlätta mixningen. Man kan skruva på en sak i taget manuellt, men om flera saker ska ändras samtidigt, så behöver man fler händer, fler ögon och fler sätt att kontrollera DAW-systemet. Vissa saker kan man rita in i midispåret eller audiospåret, med ett pennverktyg, medan andra parametrar kan vara svårare att komma åt, beroende på vilket DAW-system man använder.

Man kan använda en extern kontrollyta för att lättare justera mixen i realtid eller för att programmera automationen, men det kan också göras med hjälp av datormusen.


Hur hanterar man "peakar" i det mixade materialet

Då mixen är färdig och man kört ner en bounce (mixdown) av materialet, är det bra att öppna WAV-filen i något program där man kan se på ljudvågen. Visar det sig att man har korta, höga peakar bör man se över materialet.

Följande tips kan hjälpa på vägen:

  • Om du inte har hört det i mixningen, är det troligen nånting som inte behövs. Kolla igenom spåret - kan du ha HPF eller LPF på det?
  • Är det nånting som peakar men inte låter för starkt skall du kolla upp om du har nån eq på spåret, och huruvida det kan orsaka problemet. Ibland kan man använda onödigt branta och höga eq-filter på trummor för att få rätt sound.
  • Är det peakar som går "genom" nollan? Då måste du fixa det i mixen. Ta ner mastern, eller lägg en limiter på spåret med peaken. Inte limiter som "effekt" utan limiter som medicin.
  • Är det peakar som hindrar dig från att få materialet tillräckligt ljudligt i mixfasen och du är rädd för att tappa bitdjup på grund av det? Det är troligen försumbart att du tappar bitdjup, så bry dig inte så mycket om det.
  • Är du inte rädd för att tappa bitdjup, kommer ju limitern i masteringen att ta hand om peaken, och dra upp resten av materialet till en godtycklig nivå.
  • Att "rita bort" peaken är inget att rekommendera såvida det inte handlar om en ren "knäpp", dvs en strömspik eller liknande på bara en eller max ett par perioder. Peakar från instrumenten är med säkerhet längre än så, och då kommer du få svårt med pennan.


Till sist: Gör alltid nedmixen i 24-bitarsformat!

Om du gör en hemma-"Mastering", så lägger du dithering som den absolut sista sak i Mastering-kedjan - men om du ska lämna bort materialet för Mastering, så lägger masteringteknikern dithering som troligen är bättre än den man själv har tillgång till.