Plugin

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

En plugin (eller lite slarvigt: plugg) är ett program som kommunicerar med ett värdprogram och på så sätt möjliggör fler funktioner som integreras i värdprogrammet.

Det man som musiker stöter på, är effekt-plugins och virtuella instrument.


DAW-program

Som regel följer det med ett antal olika plugins i Native-format när man köper ett DAW-program, men det kan hända att alla inte faller användaren i smaken - och då kan man köpa andra varianter från olika tillverkare. Det förekommer också många plugins som Freeware eller Shareware, så att man kommer undan billigare eller rentav gratis.


Instrument

Det finns plugins som härmar analoga syntar, piano, gitarr, bas, elpianon av olika typer, symfoniorkesterns alla instrument - ja i princip det mesta.

I vissa fall är instrumenten samplade ljudbibliotek och i andra fall emuleras instrumenten av mjukvaran.


Effekter

På effektsidan finns i princip alla sorters effekter i plugin-format; reverb, delay, chorus, flanger, eq, stereobreddning, enhancer, kompressor, gitarr-riggar, pitchkorrigering och mycket, mycket annat.

När det gäller reverb, så är ofta impulsreverb de som ger mest naturtroget resultat - och man har även börjat använda samma teknik för att skapa andra effekter, som att efterlikna klassiska analoga effektenheter. Impulsreverben är dock aldrig bättre än de impulser man har tillgång till...


Gratis

Ett bra ställe att söka efter lämpliga gratis-plugins, är KVR Audio


Kommersiellt

Några kända kommersiella plugin- och virtuella instrument-makare: