Kontrollyta

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

En kontrollyta (controller, control surface...) används för att styra DAW-system eller virtuella instrument.


Varför kontrollyta?

I dagens hemstudio har man, tack vare allt snabbare datorer och allt bättre ljudkort med inbyggd routing och mixning, möjlighet att slippa ifrån en extern mixer, med de fördelar i signalvägar som det kan innebära. Om man däremot inte trivs med att justera allt med musklick etc, så ger en separat kontrollyta möjlighet till ett ofta mer ergonomiskt arbetssätt och man kan också slippa leta upp menyer o dyl, eftersom man har reglage till många funktioner omedelbart tillgängliga.


Mixer

Även vissa (men inte alla) digitalmixrar kan användas som kontrollyta, så att man kan få en lite bättre överblick över funktionerna, om man tycker att det behövs.


Motoriserat eller inte?

Ofta finns det motoriserade reglar på kontrollytorna, så att man ser alla inställningar direkt när man aktiverar det som kontrollytan ska styra. Rattarna brukar inte vara motoriserade, men ofta är det ändlösa encoders med en ring av lysdioder runt om, så att man ser värdet som de är inställda på. I vissa fall finns det också någon eller några displayer som visar inställningar.

Om det inte finns ändlösa encoders och motoriserade reglar, utan vanliga vrid- och skjut-potentiometrar i stället, så har man nackdelen att man måste börja skruva på ratten för att värdet ska ändras - men då har man inte det ursprungliga värdet kvar, utan startar från det värde där den aktuella ratten stod inställd på.


Exempel på DAW-controllers


Exempel på andra controllers


Vanligt förekommande tillverkare