Ljudkort
Ett ljudkort är till för att få in och ut ljud till och från datorn.
Innehåll
Internt eller externt?
Ett ljudkort kan vara antingen internt (PCI eller PCIe) eller externt (USB eller Firewire). Om man har ett externt ljudkort, så kallas det ofta för "ljudinterface", i stället för "ljudkort", eftersom det ju innehåller både ljudkort och en anslutning till något av datorns interface. Det förekommer även ljudkort som består av en intern del på PCI- eller PCIe-plats, som innehåller den digitala delen som kommunicerar med datorn - och en extern del där all analog signalbehandling sker. Vissa ljudkort har enbart digitala anslutningar och ger därmed användaren möjlighet att själv låta budget och/eller behov bestämma vilka omvandlare som ska användas. Att ha den analoga behandlingen utanför datorchassit är oftast en fördel när det gäller risk för störningar.
MIDI
De flesta ljudkort innehåller i dag även MIDI-interface, så att man kan styra externa syntar och effekter - och koppla in ett MIDI-klaviatur utan att behöva skaffa ett separat MIDI-interface.
För många år sedan varnades det för ljudkort med inbyggt MIDI-interface, eftersom de ofta synkade dåligt. Den varningen finns kvar fortfarande när det gäller standard-ljudkort (sådana som inte borde finnas i DAW), men de musiker-inriktade ljudkorten har numera välfungerande MIDI-interface i de flesta fall.
USB-mikrofoner är också ljudkort
Det har på senare tid kommit mikrofoner med USB-interface - och dessa fungerar då som ett ljudkort i sig.
USB-mikrofoner och PC
I enstaka fall (i skrivande stund är sE Electronics ensamma om detta), med sin USB-2200) fungerar de som ett komplett ljudkort och har utgång för hörlurar i mikrofonen (där man också har höra redan inspelad musik från sin DAW), men i de flesta fall finns inte den möjligheten, utan mikrofonens "ljudkort" är enbart en ingång. Man kan då få problem med att mikrofonens "ljudkort" och det ljudkort man spelar upp ljudet genom, inte fungerar samtidigt med låg latency... För att kunna använda denna funktion så använder man den generella ASIO-drivern ASIO4ALL.
USB-mikrofoner och Mac
Operativsystemet i Mac fungerar på ett annat sätt än PC när det gäller ljudkort, så där är det oftast inga problem att kombinera olika ljudkort som jobbar tillsammans. Det innebär att det oftast inte är några problem att använda en USB-mikrofon och ha medhörning genom ett annat ljudkort.
DSP
En DSP (Digital Signal Processor) är en processor som är speciellt bra på vissa typer av beräkningar och jobbar effektivare med dessa, än vad en vanlig CPU hade gjort. CPU:n i datorn kan också utföra samma beräkningar, men inte lika snabbt och till högre kostnad. DSP:n kan däremot inte ersätta en CPU, eftersom den inte har alla funktioner som krävs för det.
DSP för mixning och routing
Vissa ljudkort har inbyggd DSP som tar hand om avancerad routing och mixning internt i ljudkortet.
DSP för effekter
Vissa ljudkort har en DSP för att ge användaren tillgång till inbyggda effekter som kan avlasta datorns processor eftersom man kan slippa använda plugineffekter i värdprogrammet.
DSP-kort
Det förekommer även rena DSP-kort, som inte är ljudkort i vanlig mening, utan enbart ger datorn avlastning genom att DSP-kortets effekter kan användas i stället för DAW-programmets plugin-effekter. Hanteringen i DAW-programmet blir då som vanliga plugin-effekter, men med skillnaden att det är DSP-kortet som tar hand om processeringen. Sådana DSP-kort kan däremot inte användas för vanliga s.k. "NATIVE" plugins, utan enbart till de effekter som är gjorda för DSP-kortet.
Tillverkare av ljudinterface/ljudkort (med eller utan DSP) för DAW
- MOTU (Mark of the Unicorn)
- Sonic Core (f.d. Creamware)
Tillverkare av dedikerade DSP-kort
Tillverkare av dator-ljudkort (olämpliga för seriösa DAW)
- Creative (SoundBlaster)