PCIe

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

PCI-Express (förkortas PCIe eller PCI-E) är ett gränssnitt för instickskort som grafikkort, ljudkort, nätverkskort etc. Det är tänkt att ersätta de befintliga PCI- och AGP-bussarna i en dator.

OBS!

PCIe är inte detsamma som PCI-X.


Utveckling

Utvecklingen av PCIe är ett led i datorindustrins övergång från parallella överföringstekniker till seriella, precis som övergången från IDE till SATA är. I ett parallellt medium, som de nuvarande AGP- och PCI-bussarna, behöver alla bitar komma fram vid samma tidpunkt och i samma ordning. Detta ställer krav på att alla kablar har samma längd i bussen, vilket kan vara svårt för moderkortstillverkare att leva upp till. PCIe har inte dessa krav eftersom det är ett seriellt medium.


Konfiguration

De PCIe-chipset som finns på dagens datormarknad har 20 PCIe-banor. Dessa kan användas i olika portkonfigurationer: 16x, 8x, 4x, 2x och 1x. Enkelt förklarat kan sägas att 1x använder 1 PCIe-bana och 16x använder 16 PCIe banor. Av de totalt 20 PCIe-banorna är det möjligt bygga olika konfigurationer som till exempel en 16x-, en 2x- och två 1x-portar.


Klockfrekvens

En PCIe-buss kan använda sig av klockfrekvenser upp till 2 GHz. Bussen kan transportera data med en hastighet av 250 MB/s per PCIe-bana. För ett PCI-Express 16x grafikkort innebär det hastigheter på upp till 4 GB/s. Den nuvarande PCI-bussen kan överföra 32 bitar åt gången i 33 MHz vilket ger en maximal överföringshastighet på 133 MB/s. AGP-bussens maximala överföringshastighet är 2 GB/s.


Duplex

PCIe kan skicka och ta emot data på samma gång (full duplex). De äldre teknikerna kunde antingen bara skriva eller bara läsa vid ett givet tillfälle (halv duplex).


AGP?

Alla grafikkort som lanseras idag kommer i en PCI-Express version och bara i vissa fall en version för det äldre gränssnittet AGP, dock är prestandaskillnaden minimal i dagsläget och att ha PCI-Express är bara en fråga om uppgraderingsmöjligheter och möjlighet till SLi och Crossfire. AGP är nästan helt utfasat. Vad gäller de andra instickskorten använder de sig av antingen PCI-E 1x, 2x, 4x eller 8x, som motsvarar antalet kanaler.