Fantommatning

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Spänning

Fantommatning (eng. Phantom power) är ett sätt att spänningsmata mikrofoner som kräver elförsörjning för att fungera (t ex kondensatormikrofoner). Standarden föreskriver 48V, men det förekommer lägre spänningar också. Problemet med lägre spänningar, är att vissa mikrofoner är konstruerade för att fungera med just 48V och de kan ge sämre ljud och/eller svagare utsignal om de får lägre spänningsmatning. Det förekommer andra mikrofoner som fungerar lika bra inom ett stort spänningsområde, exempelvis 12-48V - men det vanligaste är alltså 48V.


Var finns det?

Alla mixerbord och micpreamps har som regel möjlighet att lämna ut fantommatning. Fantommatningen kommer alltid ut på mikrofoningången (normalt en XLR-kontakt) och går alltså i samma kabel som signalerna. Många ljudkort har också fantommatning, men bland ljudkorten förekommer det tyvärr ganska ofta fantommatning som inte ligger på 48V. På många mixerbord kan man slå på/av fantommatningen separat för varje ingång, men det förekommer också många där man bara kan slå på/av fantommatningen för flera (i vissa fall alla) ingångar samtidigt. På senare år har det även kommit micpreamps som är avsedda för bandmikrofoner och saknar fantommatning för att inte riskera att skada mikrofoner som är känsliga.


Annan användning

Fantommatning kan användas för att driva annat än mikrofoner, till exempel aktiva DI-boxar. Dynamiska mikrofoner och annan utrustning som inte behöver fantommatning kan i de flesta fall anslutas till mixern även om matningen är på. Undantag finns, tex kan äldre CD-spelare med balanserade utgångar som ansluts till fantommatade inputs bete sig konstigt. I värsta fall kan man förstöra utrustning som kopplas in på en mikrofoningång där fantommatningen är igång, men eftersom fantommatningen normalt bara förekommer på mikrofoningångens XLR-kontakt, så är risken väldigt liten; man kopplar ju normalt inte in någon apparat med lineutgång till en mikrofoningång.


In- och urkoppling

Fantommatning bör slås på och stängas av medan alla matade enheter anslutna. Att rycka ut (eller sätta in) en mikrofon i vars kabel det ligger 48V spänning kan i värsta fall skada mikrofonen, även om det är ovanligt.


Skadligt?

I princip alla moderna mikrofoner med balanserad utgång tål att matas med fantommatning. Det är nämligen så snillrikt uttänkt, att matningsspänningen kommer till båda sidor av membranet, så att potentialskillnaden mellan polerna på membranet därför blir 0V.

Det förekommer billiga mickar som har obalanserad utgång (vanligast bland karaoke-mickar och sådana som följer med i olika paket med videoredigering o syl). Sådana tål absolut inte fantommatning!

"Bandmikrofoner är extremt känsliga, så de kommer ofelbart att gå sönder om man har fantommatningen igång." Det är vad de flesta har hört så ofta att de vet att det är sant, eller hur? Som väl är, så stämmer inte detta, utan det är ofarligt (tack vare det som beskrivs här ovan, att samma spänning hamnar på båda sidor av bandet). Bevis för detta har de hjälpsamma killarna bakom ShinyBox lagt upp på YouTube: Ribbon microphones and phantom power.

Enda gången bandet skadas, är om kabeln är trasig eller felaktigt kopplad.


Gamla mikrofoner skadar det inte att vara vaksam på och undvika fantommatning för säkerhets skull, om det inte är kondensatormickar. Det kan finnas komponenter som har förändrats med åren och som därför kan göra att micken skadas av spänningsmatningen. Better safe than sorry...