HiFi

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

HiFi är en förkortning av "High Fidelity", dvs hög naturtrogenhet, fritt översatt...


Kvalitetsbegrepp

Från början var HiFi-begreppet inget att hänga i julgranen, eftersom det bara krävde att frekvensomfånget skulle vara mellan 50Hz och 10kHz - och att slutsteget skulle vara på minst 10W (kommer inte ihåg exakta siffror, men det var i alla fall något ditåt). Begreppet har senare uppdaterats efter hand som tekniken har tillåtit mer.


Bättre eller inte...?

Problemet med HiFi-begreppet, är att det används allmängiltigt om alla sorters stereoanläggningar i hemmet - trots att billigare prylar oftast inte alls är verklighetstrogna, utan snarare "förskönar" ljudet så att det blir "behagligt" att lyssna på allt. Samma problem som när man pratar om billiga studiomonitorer, med andra ord.


Hi-End

För att bryta ut de bättre prylarna, som strävar efter verklighetstrogna lyssningsupplevelser, så pratar man därför också om Hi-End HiFi, som innebär helt andra krav (och tyvärr också helt andra kostnader).

På Hi-End sidan har det tyvärr i vissa fall gått överstyr och man skaffar "esoteriska" (och svindyra) mer eller mindre verkningslösa kablar, schakra-stenar som ska läggas på förstärkaren, olja som nätkabeln ska smörjas in med, gummiupphängningar för högtalarkablar och en massa andra tokerier... De mer sansade "audiofilerna" (som riktigt kinkiga ljudnördar brukar kallas) håller sig däremot ifrån sådana avarter. ;)


HiFi som studiomonitorer

Ja - varför inte? Riktig HiFi strävar, liksom riktiga monitorer, efter att återge verkligheten så bra som möjligt. När monirorer och HiFi kommer upp en bit i pris, så närmar de sig och kan egentligen utan problem ersätta varandra.