Sibilanser

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är kort och behöver bli längre! För info om hur du kan bidra och expandera den, se Hjälpsektionen.


Överdrivna sibilanser - även "sibilanter" - (kallas också "s-ljud") kan uppstå vid vissa konsonanter som t ex "S" och tje-ljud, som t ex "tj", "kj" och "ch" - och de kan bli väldigt starka jämfört med resten av texten man sjunger. Förutom det direkta skärande ljudet, så klingar de extra illa om sångspåret också skickas till ett reverb.

Man vill inte att sibilanserna sticker igenom och blir dominerande i ljudbilden, utan man vill helst reducera dem till ett minimum och få en lagom nivå så att de hänger ihop med resten av textinnehållet.

Det första man ska försöka med i så fall, är att ändra mikrofonplaceringen och kanske även prova olika vinklar mot mikrofonen när man sjunger. Vissa vokalister klarar att sjunga på ett sätt som sällan ger några överdrivna sibilanser - men risken finns att det låter som om man läspar om man inte lyckas göra det på rätt sätt - och det låter inte heller så snyggt...

Om man inte lyckas reducera sibilanserna med placering och/eller sångteknik, så får man ta hand om det i efterhand, med hjälp av en De-Esser.

Sibilanser kan förekomma ungefär från 3kHz till 10kHz (varierar från person till person) - och vanligast är runt 6-8kHz.