Sampler

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

En sampler är en sorts synt där man har samplingar som ljudbas i stället för oscillatorer som i andra syntar.

Möjligheter

I samplern har man möjlighet att manipulera samplingarna genom att klippa, loopa och ändra diverse parametrar - och ofta finns det även olika sorters filter och effekter inbyggda. Man kan sampla själv och därmed använda alla sorters ljud att bygga upp en ljudbank av, som man sedan kan ladda in och spela med. Vissa samplers har även en inbyggd syntdel, där man kan skapa ljud genom att emulera olika syntesformer - eller i enklare form där man har tillgång till en syntesform - medan andra samplers enbart kan jobba med samplingar.

Modeller

Samplers förekommer både med klaviatur och för rackmontering - och i de flesta fall måste samplingarna läsas in i RAM från hårddisken för att kunna spelas upp - så man behöver väldigt mycket RAM i en sampler för att kunna få bra kvalitet på ljudet.

Några exempel på klassiska modeller av samplers:


Det förekommer även andra varianter som har samplingar som bas för ljudalstringen - s.k. Sampleplayers och Romplers.


Mjukvara

För själva samplerfunktionen, är det idag klart bättre att ha en mjukvarusampler (utom om man ska spela live...), tack vare deras möjligheter till mycket större ljudbibliotek (och därmed med bättre ljudkvalitet) som kan streamas från hårddisken, i stället för att de måste laddas in i RAM, som i hårdvaru-samplers.

Några exempel på mjukvarusamplers:


Vintage

I dag kommer samplers med mycket minne, och de är antingen 16 eller 24 bitars apparater med digitala utgångar. Detta betyder att soundet är rent, "cleant". Om man är ute efter en sampler med "karaktär", då väljer man t.ex en oldskool-sampler som är 12-bit och oftast har mycket begränsat med minne. En loop som är körd genom dessa "vintage" A/D-D/A får en viss färgning som kan vara eftertraktat och ge en viss egenhet till låten.

Vissa hårdvarusamplers har också speciella analoga filter eller inbyggda effektenheter, som gör dem intressanta.