Sånginspelning

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Texten

När man spelar in sång, så gäller det att vokalisten ska vara avslappnad och helst ska kunna texten utantill för att få det att flyta bra. Om man inte kan texten, så behövs ett bra notställ - så att man inte står och fladdrar med ett prasslande papper under inspelningen... ;)


Uppvärmning

Värm upp! Börja inte ta i för kung och fosterland utan att ha börjat mjukare. Man behöver sjunga upp sig för att inte riskera att överanstränga eller i värsta fall skada stämbanden. Inte nödvändigtvis med skalor upp och ner, utan det går bra att bara sjunga det man ska spela in, men börja betydligt svagare än det ska vara sedan.

Se även uppsjungning.


Dricka?

Om man behöver dricka så ska det helst inte vara annat än rumstempererat vatten! Kalla drycker kyler ner i halsen och gör att stämbanden stelnar till - och söta drycker (läsk, saft etc) gör att man får ökad slembildning. Kaffe torkar ut, så det är också olämpligt.


Upprensning

Om man behöver rensa halsen, så är det bättre för rösten att hosta, än att harkla sig.


Snuttifiering?

Som regel så får man bättre flyt och mer känsla om man spelar in hela låten från början till slut, än om man spelar in småsnuttar genom hela.


Avstånd?

Om man spelar in med en kondensatormikrofon, så brukar det bli ganska lagom att ha den omkring 20-30cm från munnen och ha puffskyddet ungefär mitt emellan. För att ytterligare minska risken för puffljud, så kan man sätta mikrofonen så att membranet är i höjd med nästippen ungefär - och så vinklar man ner mikrofonen svagt så att den "träffar" munnen i en tänkt linje.

Proximitetseffekt

Har man tid så är det all idé att prova olika avstånd. En cardioidmikrofon ger en bashöjande proximitetseffekt som brukar märkas tydligt vid ca 20cm och allt kraftigare ju närmare man kommer (proximitetseffekten kan börja redan på en halvmeters avstånd, men är inte på långa vägar lika tydlig där). Det kan vara önskvärt ibland att förstärka basen på detta sätt - och helt fel ibland, så det är bra att känna till och är något att experimentera med. En varning kan vara på sin plats - och det är att om man gärna använder proximitetseffekten för att få ett speciellt sound, så kan ljudet variera kraftigt vid en ganska liten skillnad i avstånd, så det kan vara väldigt viktigt att verkligen hålla samma avstånd i sådana lägen, eftersom det är svårt att kompensera för proximitetseffekten efter att man har spelat in.


Lyssning

Medhörning bör vara slutna hörlurar för att läckaget från lurarna till mikrofonen ska kunna minimeras.

Några generella tips om medhörningen när man spelar in sång:

  • Om man hör sig själv för starkt så sjunger man för svagt.
  • Om man hör sig själv för svagt så sjunger man för starkt.
  • Om bakgrundsmusiken är för stark i volym så sjunger man för ljust. (för höga toner)
  • Om bakgrundsmusiken är för svag i volym så sjunger man för mörkt. (för låga toner)


Annat

Se även Röst, Sångträning