Sångträning

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Sångträning

Andning

Tänk på andningen. Du som andas hastigt högt uppe i bröstet vanligtvis och därmed rör axlarna när du andas kommer att ha mycket svårare att få en stabil och hållbar röst. Försök få ner luften så långt ner i kroppen som möjligt när du andas, nästan ända ner i bäckenet. Dit ner ska luften eftersom muskulaturen där, diafragman, är mycket mer lämplig för sång än de muskler som styr övre delen av lungorna, dessutom får du på så sätt in mer luft så att du inte måste andas lika ofta. Anledningen till att folk envisas med att andas med övre delen av lungorna är att vi blivit itutade sedan vi var små att vi ska hålla in magen och skjuta ut bröstet. "in med magen, ut med bröstet". Vill du bli en duktig sångare måste du släppa det där, även om det är svårt. Tänk istället "in med bröstet, ut med magen". Publiken ser ändå ingen skillnad, tro mig.


Lugn och fin

Tänk sedan på att öppna upp rösten, du ska kännas stor i halsen, nästan låta lite pompös, öppna upp svalget. Ett fel många gör när de ska sjunga högt är att de stryper åt nere i halsen vilket ger en gnällig och pressad ton. Slappna av, öppna upp och andas lungt och djupt är grundregeln.


Hitta andningen

Sedan kan man lära sig denna teknik på olika sätt. Jag fattade mycket genom att lägga mig på rygg på golvet och andas med magen. På så sätt får man lättare in tekniken. Vissa blir hjälpta av att koncentrera sig på andra saker, som att t.ex. stå och trycka med båda armarna emot en vägg, då kommer ofta tekniken automaiskt i och med ansträngningen.


Träffa toner

När du har tekniken, när du har en stabil och stadig röst, kan man börja öva in tonträffningen (intonation). Det gör man bäst genom att öva, öva, öva och åter öva. Precis som att gitarrister måste träna upp sina fingrars muskler och motorik behöver sångare träna upp sina musklers motorik. Detta finns det ingen genväg förbi. Sjung mycket.

Höga toner

När man stryper åt nere i halsen gör man det ofta för att man är orolig att det ska bli för starkt, oroa dig inte här. Ta i du så mycket som det känns bekvämt. Hellre att man sjunger lite för starkt än tvärtom. Se bara upp så att du inte tar i så att du forcerar rösten då man då lätt kan bli hes och slita på stämbanden.

Öva då istället på att få kontroll och volym i ditt lägre register, detta är rätt klurigt enligt egna erfarenheter.

Sedan skulle jag vilja rekommendera dig att, om du verkligen vill sjunga högt, hitta din falsett. En otränad falsett kan vara rena isbanan i början, man kan halka omkring och inte riktigt hitta rätt, vissa har bara några enstaka toners falsettregister. Oavsett hur grunden ser ut, öva. Kan du bara sjunga två toner i falsett, öva på dem, tills du fixar tre.

När du sedan har en hyfsad falsett kan du börja blanda in den ju högre upp du kommer. I början kommer det att låga som en målbrottsskarv när du går över till falsettrösten. Men ju mer du övar i dessa register, och ju mer du övar på att växla mellan fullröst och falsettröst desto smidigare kommer denna övergång att bli tills du till slut kommer att ha svårt att själv känna när din fullröst går över i falsettröst.


Spela in och lyssna

Spela sedan gärna in dig själv och lyssna hur det låter. Från början tycker man att det låter hur illa som helst. Man vill inget annat än att fort som fan radera filen och aldrig ta en ton igen under hela sitt liv. Detta beror på att rösten ut låter helt annorlunda än vad rösten låter i ditt huvud. Detta beror på att vibrationerna fortplantar sig i skallbenet, bihålorna och övriga kroppsliga saker. Det gör att du, i ditt huvud, upplever din röst större, mustigare, med rikare botten än vad du kommer att uppleva på en inspelning. Den första reaktionen brukar vara att man låter gnällig, ljus och nasal. Då handlar det om att man måste öppna upp mer när man sjunger, andas mer med magen och sjunga mindre med näsan. I ditt huvud kan det då låta som om du är en jättepompös operasångare som fjollar sig, men utåt låter det faktiskt inte konstigt, och det är ju det som är det viktiga.


Live

Sedan, om du ska sjunga live hjälper det förstås om du har en rätt hyfsad kondition och om du hela tiden tänker på tekniken till en början (innan den sitter där spontant). Annars är risken att du blir hes och sliter på rösten.


Njutningsmedel...?

Sedan, är du seriös med dina sångarplaner så försök hålla dig borta ifrån cigaretter och vin och liknande som sliter på stämbanden. Sex däremot är fantastiskt för rösten. Jag tror att det är få som inte andas korrekt medan de har sex, det är väl något biologiskt som sitter i. Därför kan sex fungera som en trevlig och effektiv uppsjungning.


Idol?

Man bör dessutom höja ett varnande finger för Idol-prylar av alla de slag där folk ska hålla på och ge sig på Michael Jackson och Whitney Houston-prylar. Altså: det finns kanske en handfull människor i världen som faktiskt fixar det där, låt dom hålla på med det, sjung något annat. Dessa människor är inte som vi andra, de är för sången lite vad de stora konstnärerna är för konsten. Man kan bli bra genom övning, men man blir ingen Whitney Houston eller Mariah Carey, sånt föds man till.

Tillägg

Klart att det finns folk som kan bli lika skickliga, rent tekniskt, som Jackson, Houston och dom. De har ju bland annat fixat det. Men min poäng var att man inte ska bli besviken bara för att man inte låter lika bra som de bästa. De allra allra flesta blir inte så bra, så är det bara, och det får man ibland nöja sig med och istället sjunga saker som ligger mer på ens egen nivå.


För ung?

Nej du är inte för ung för att börja öva. Det kan man alltid göra. Dock skulle jag avråda dig från att börja lägga ner en massa pengar på dyra sångpedagoger och kurser, även om det säkert är jättebra för många. Det viktigaste är andning och övning och dessa är saker du kan lära dig själv, på egen hand. Lär dig att bukandas, sjung mycket, våga ta i och öppna upp. Då kommer du en bra bit på väg. Sedan kan du ta kontakt med en sångpedagog som kan jobba med mer finstilta saker om du vill det.
Se även: Uppsjungning, Sång, Röst, Sånginspelning


Källa: Ovanstående tips skrevs i Studioforum, av användaren "Hambern", i denna tråden - och han tyckte att det var ok att jag skrev in hans tips här i Wikin. :)