Kör

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

En kör är ett antal vokalister som sjunger tillsammans, antingen i stämmor eller unisont.

När en kör sjunger utan instrument, kallas det att den sjunger a cappella.


Olika sorters körer

Bakgrundskör ("backing vocals")

Detta är vanligast i pop- och rockproduktioner. Man har ett litet antal körsångare som förstärker, kompletterar eller svarar leadsången på lämpliga ställen i låten. Oftast har man 2-4 personer i en sådan kör.

Barnkör

Består av både pojkar och flickor, oftast i åldern 6-12 år.

Flickkör

Består av flickor och är oftast 2- eller 3-stämmig.

Gosskör

Består huvudsakligen av pojkar som inte har nått målbrottet och därför kan sjunga sopran- och alt-stämmorna. Kompletteras ibland med män som sjunger tenor- och bas-stämmor. En mycket känd gosskör är Wiener Sängerknaben i Wien.

Damkör

En förhållandevis ovanlig körsättning. Damkören har enbart kvinnliga sångare och brukar vara 3- eller 4-stämmig, där man har sopran 1, sopran 2 och alt - eller sopran 1, sopran 2, alt 1 och alt 2.

Manskör

Manskören innehåller förstås bara män och är som regel 4-stämmig, med tenor 1, tenor 2, bas 1 och bas 2. Omfånget är omkring 3 oktaver och stämmorna ligger därför tätare än i en blandad kör.

Blandad kör

Här finns både manliga och kvinnliga sångare. Oftast 4-stämmig, med sopran, alt, tenor och bas - men ibland 3-stämmig, med sopran, alt och baryton.


Olika sammanhang

Kyrkokör

Kyrkokören kan väldigt skiftande sättning och är huvudsakligen till för att medverka vid gudstjänster eller andra kyrkliga sammanhang.

Gospelkör

Detta är också en kör med kyrklig anknytning och namnet på denna genre kommer av det engelska ordet för "evangelium". Det brukar vara en blandad kör och framförs ofta a cappella, men också ofta med komp av både trummor, piano, gitarr och Hammond-orgel.

Profan kör

En profan kör sjunger ofta en blandad repertoar med både kyrkligt och icke-kyrkligt innehåll - och är inte knuten till något religiöst samfund.

Kammarkör

Kammarkören är en blandad kör med högst 30 sångare. Den brukar bestå huvudsakligen av professionella sångare och/eller sångare som är under utbildning.

Studentkör

Studentkören är oftast en manskör (men blandade körer och damkörer förekommer också), som har knytning till universitet eller studentkår.

Operakör

Blandad kör av professionella sångare, som huvudsakligen sjunger men även delvis deltar i skådespelet. Består oftast av en kärna som är anställda på teatern - och som vid behov förstärks med extrainsatta korister.