Inspelning av akustisk gitarr

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är kort och behöver bli längre! För info om hur du kan bidra och expandera den, se Hjälpsektionen.


Denna sida behandlar inspelning av akustisk gitarr. Kolla också inspelning.

Variant 1: tsmalmbes metod

Ifall du närmickar så blir det ju en underlig stereobild ganska lätt. Med fasfel. Prova att flytta spåren sample för sample och se om det blir bättre. Distansmickar du, så måste du ha ett bra rum. Annars låter det lätt ezdrummer över gitarren. Har du småmembranade mickar? Prova dem. En som vanligt, 12:e bandet etc. etc. En lite längre ifrån, inte rakt mot hålet, men mera mot hålet. Lyssna på dem separat så att skillnaden inte är alltför stor.

Nåja, nu är du bra på väg. Nu kommer biffen i det hela. Det är FÖR svårt att få en bra stereoupptagning i ett dåligt, litet rum. Så du gör som så att du försöker få det så bra du kan med närmickat. Skillnaden mellan kanalerna blir ganska stor, och det kan låta konstgjort. Nu dubbar du. Men inte traditionellt, med dubbning till vänster och höger, utan en spelning med stereomickning, och en med mono. Monoupptagningen fungerar bäst men tekniken kring 12:e bandet. Panorera ut stereotagningen 80-90% i stereobilden stereoupptagningen. Du måste givetvis ha den i två monokanaler denna "stereoupptagning". Akta dig för fasfel, och fixa dessa med att flytta ena stereokanalen sample för sample lite framåt. Lägg dubbningen du har i mono rakt i mitten. Mixa tills du har en bra balans mellan stereotagningen och monotagningen. Det kan vara bra för soundet att skära bas ur stereotagningen. Kör alla tre kanaler (stereo+mono) till en gitarrgrupp. Ekvalisera hela skräpet på gruppen. Komprimera med en transparent kompressor. Ställ stereobredden genom att höja/sänka på monokanalen, inte genom att röra på panorering kring stereoupptagningarna eftersom du redan har mixat dem perfekt.

Blir det bra? O ja, det blir bra. Och det blir monokompatibellt. Har du svåra passager som du inte vill dubba, så måste du kompromissa givetvis.

Jag använder AKG SE300B med CK92 och CK93. Ibland en C2000 som mono. Men som tumregel så blir det bra med bra mickar. Överraskande nog.

Se även


Länkar

  • Inga länkar