ASIO

Från Kontrollrummet
(Omdirigerad från Direct Monitoring)
Hoppa till: navigering, sök

ASIO (Audio Stream Input/Output) är ett överföringsprotokoll från Steinberg, som sköter kommunikationen mellan ljudkortet och applikationen (t ex Cubase).


Låg latency

ASIO ger låg latency och hanterar ljudkort med många in- och utgångar. Normalt hanterar ASIO bara ett ljudkort i taget - men om tillverkaren har skrivit bra ASIO-drivrutiner, så kan ibland flera kort hanteras samtidigt. Dock inte från olika tillverkare samtidigt.


Ännu lägre latency

ASIO-protokollet innehåller även en funktion som kallas Direct Monitoring, som innebär att det som kommer in genom ljudkortet, kan skickas direkt till utgången för monitorlyssning i princip utan latency, eftersom signalen då inte behöver gå in till DAW-programmet för att skickas till lyssningen först när den har bearbetats av programmet. Det ger en minimal latency som bara överträffas av ljudkort som har inbyggd routing (eller av en extern mixer förstås...).


Generell ASIO-driver

Om det inte finns ASIO-drivrutiner från ljudkortstillverkaren (exempelvis standardljudkort som är inbyggda på moderkortet), så kan det oftast fungera bra med den generella ASIO-drivern ASIO4ALL.