Gate

Från Kontrollrummet
Version från den 2 juni 2008 kl. 16.08 av Claes (Diskussion | bidrag) (Exempel)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

En gate är en dynamikprocessor som tar bort allt ljud under en viss ljudstyrka. Jämför med en expander som sänker nivån på allt under en viss nivå. En gate är alltså en expander i extremläge. En gate används mest för att ta bort brus eller läckage från mikrofoner, noisegate, men kan också användas för att ändra transienter eller för att trigga andra ljud.

Reglage

En gate kan se ut på lite olika sätt. Den enklaste formen skulle bara behöva ha en enda ratt, ratten för tröskelvärde, eller threshold. De flesta gatar har dock åtminstonde reglage för attack och release.

Tröskelvärdet ställer hur starkt ett ljud ska vara för att släppas igenom. Attack ställer hur snabbt gaten ska öppnas när ett starkt ljud kommer. Release ställer hur länge gaten ska vara öppen efter att ljudet gått ner i styrka under tröskelvärdet.

Vissa gatar har även andra parametrar, ofta för inställningar i vilket frekvensspektra gaten ska lyssna. Sidechain kan också finnas vilket är användbart då man behöver extremt snabba attacktider eller för speciella effekter.

Exempel

Ett vanligt användningsområde för gate är att ta bort läckage mellan trummikrofoner. Som exempel kan vi ta att man har problem med att virveltrumman hörs mycket i baskaggemicken. Lägg då gaten innan andra processorer i kedjan, framför allt innan annat som påverkar dynamiken (kompressor, overdrive etc).

I detta fall vill man till att börja med ställa attacken så lågt som möjligt för att inte attack i bastrumman. I digital miljö finns det också ibland så kallad "read-ahead" som analyserar ljudet i förhand vilket kan ge hur låga attacktider som helst. I analog miljö får man nöja sig med hastigheten hos komponenterna, då kan sidechain vara användbart.

När man fått ned attacktiden gäller det att hitta rätt värde för tröskeln. Det enklaste sättet är att ställa tröskeln i extremläge och lyssna på spåret i sololäge. Dra i reglaget tills virveltrumman precis slutar höras men var försiktig så att inte något slag från bastrumman försvinner. Man kan förstås också titta på peakmätare och se hur starkt vardera instrument spelare och ställa tröskeln efter detta.

Till sist bör man ställa releasereglaget. Har man för kort release försvinner utklingningen av trumman onaturligt, något som dock i många fall kan vara önskvärt, och har man för lång releasetid så är risken att mycket av läckaget som man ville ha bort ligger kvar.

Se även

Expander

Kompressor

Noisegate