Fragmentering

Från Kontrollrummet
Version från den 18 juli 2008 kl. 12.33 av Claes (Diskussion | bidrag) (Ny sida: {{stub}} ==Vad är fragmentering?== Fragmentering kallas det när en fil på hårddisken inte ligger i en direkt följd av block och sektorer. Det gör att läsningen går långsammare...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är kort och behöver bli längre! För info om hur du kan bidra och expandera den, se Hjälpsektionen.


Vad är fragmentering?

Fragmentering kallas det när en fil på hårddisken inte ligger i en direkt följd av block och sektorer. Det gör att läsningen går långsammare, eftersom läshuvudet i hårddisken måste hoppa fram och tillbaka medan filen läses in, i stället för att kunna läsa i en obruten följd av block. Ordet fragmentering syftar förstås på att det ligger fragment av filerna utspridda.


Varför?

Det uppstår om man raderar en fil och sedan sparar en annan fil som inte får plats i det tomma utrymme som finns efter den raderade filen. Då fragmenteras den nya filen eftersom systemet alltid börjar spara på första bästa lediga utrymme på hårddisken och fortsätter tills det är stopp - för att sedan fortsätta vid nästa lediga utrymme etc. Om man aldrig tar bort någon fil och aldrig ändrar någon fil, så kommer fragmentering aldrig att uppstå - men så bra är det ju aldrig i verkligheten... Den hårddisk som Windows' växlingsfil ligger på, kommer alltid att fragmenteras, eftersom det kontinuerligt sparas och raderas där.


Olika filsystem

Hårddiskar som är formaterade i FAT32 (som användes i exempelvis Win98) blir fragmenterade snabbare än de som är formaterade i NTFS (som används i t ex Win XP).


Bli av med fragmenteringen

Botemedlet för det heter defragmentering (av-fragmentering). Det finns inbyggd defragmentering i Windows, men det finns också tredjepartsprogram som gör jobbet snabbare och minst lika bra. En annan lösning är att kopiera över alla filer till en annan hårddisk, radera allt på den gamla och sedan kopiera in alla filer igen. Eftersom man då sparar en fil i taget, så kommer de att sparas utan fragmentering. Lite omständligt, men ibland kanske snabbare än att defragmentera - under förutsättning att man har en annan hårddisk tillgänglig, där det finns tillräckligt mycket utrymme. Systemdisken går det inte att göra så med, utan den måste man köra defragmentering på vid behov.