Fragmentering

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Vad är fragmentering?

Fragmentering kallas det när en fil på hårddisken inte ligger i en direkt följd av block och sektorer. Det gör att läsningen går långsammare, eftersom läshuvudet i hårddisken måste hoppa fram och tillbaka medan filen läses in, i stället för att kunna läsa i en obruten följd av block. Ordet fragmentering syftar förstås på att det ligger fragment av filerna utspridda.

Man brukar prata om att hårddisken är fragmenterad, men om man ska vara noga så är det alltså filerna på hårddisken som är fragmenterade... ;)


Varför?

Det uppstår om man raderar en fil och sedan sparar en annan fil som inte får plats i det tomma utrymme som finns efter den raderade filen. Då fragmenteras den nya filen eftersom systemet alltid börjar spara på första bästa lediga utrymme på hårddisken och fortsätter tills det är stopp - för att sedan fortsätta vid nästa lediga utrymme etc. Om man aldrig tar bort någon fil och aldrig ändrar någon fil, så kommer fragmentering aldrig att uppstå - men så bra är det ju aldrig i verkligheten... Den hårddisk som Windows' växlingsfil ligger på, kommer garanterat alltid att fragmenteras, eftersom det kontinuerligt sparas och raderas där.


Förtydligande med bild

Fragmentering.jpg

  • 1: Ett antal filer finns sparade på hårddisken. Varje fil är en grön ruta och allt ligger snyggt uppradat efter vartannat.
  • 2: Man har raderat 2st filer som inte behövdes längre. Det blir 2 tomma områden där dessa filer fanns tidigare.
  • 3: Nu vill man spara denna rödfärgade filen, som är större än de lediga utrymmen som blev från de raderade filerna.
  • 4: Filen börjar sparas i det första tomma utrymmet, tills det är fullt, för att sedan hoppa vidare till nästa tomma utrymme och fortsätta sparas där - för att till sist lägga det som blev kvar, efter alla andra filer som har sparats tidigare.

Nu ser man tydligt att den nya, röda filen, består av 3st filfragment - och filen har alltså blivit fragmenterad. I slutet av det första filfragmentet finns en pekare till var nästa del av filen finns på hårddisken - och då hoppar läshuvudet dit och fortsätter, tills slutet av det fragmentet nås, hittar pekaren till var nästa del finns, för att hoppa dit och fortsätta tills hela filen har lästs in. Eftersom läsningen inte längre kan ske i en enda lång sekvens, så kommer läsningen ofelbart att gå långsammare när det handlar om fragmenterade filer. På en hårddisk med inspelade audiospår, orsakar det att man inte kan spela upp lika många samtidiga spår som om det inte fanns någon fragmentering.


Olika filsystem

Hårddiskar som är formaterade i FAT32 (som användes i exempelvis Win98) blir fragmenterade snabbare än de som är formaterade i NTFS (som används i t ex Win XP).


Bli av med fragmenteringen

Botemedlet för det heter defragmentering (av-fragmentering). Det finns inbyggd defragmentering i Windows, men det finns också tredjepartsprogram som gör jobbet snabbare och minst lika bra. En annan lösning är att kopiera över alla filer till en annan hårddisk, radera allt på den gamla och sedan kopiera in alla filer igen. Eftersom man då sparar en fil i taget, så kommer de att sparas utan fragmentering. Lite omständligt, men ibland kanske snabbare än att defragmentera - under förutsättning att man har en annan hårddisk tillgänglig, där det finns tillräckligt mycket utrymme. Systemdisken går det inte att göra så med, utan den måste man köra defragmentering på vid behov.