Överhäng

Från Kontrollrummet
Version från den 13 september 2009 kl. 13.54 av Claes (Diskussion | bidrag) (Ny sida: {{behöver bild}} När man pratar om "överhäng" (engelska "overhead) eller OH, så handlar det oftast om mikrofoner som är placerade ovanför ett trumset för att ta upp det allm...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel skulle behöva illustreras med en bild. Detta kan vara ett foto, en skärmdump, en schematisk skiss eller något annat beroende på artikelns innehåll. Om du har eller kan skapa en passande bild som inte är upphovsrättsskyddad får du gärna ladda upp den och lägga in den i artikeln.


När man pratar om "överhäng" (engelska "overhead) eller OH, så handlar det oftast om mikrofoner som är placerade ovanför ett trumset för att ta upp det allmänna ljudet från hela trumsetet och ibland främst för att få in ljudet från cymbalerna.

Ofta används bandmikrofoner eftersom de har en mildare diskantupptagning än kondensatormikrofoner och därför inte låter de diskantrika cymbalerna gå igenom lika hårt som de annars kan göra - men det används även kondensatormikrofoner - och ofta är det i så fall småmembransmikrofoner.

Förr i tiden användes bara en OH-mikrofon, men numera är det vanligast att använda två, för att ge en allmän stereobild av trummorna. Man använder förstås då någon av de vanligaste stereouppmickningsteknikerna, men vanligast är troligen X/Y eller A-B. Placeringen kan vara olika beroende på smak. Ibland rakt ovanför trumsetet, ibland lite bakom trummisen och ibland lite framför trumsetet - allt efter vilket sound man är ute efter.

Se även Uppmickning av trumset.

Samma benämning förekommer även när det handlar om att micka upp en kör.