Färgat brus

Från Kontrollrummet
Version från den 27 maj 2009 kl. 16.59 av Claes (Diskussion | bidrag) (Ny sida: Brus är normalt ett oönskat ljud som är av slumpmässig natur och som förekommer överallt. En del aspekter kring det oönskade bruset tas också upp i artikeln om störningar. ...)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Brus är normalt ett oönskat ljud som är av slumpmässig natur och som förekommer överallt. En del aspekter kring det oönskade bruset tas också upp i artikeln om störningar.

Vissa sorters brus har namngivits för att de är vanligt förekommande och ofta genereras avsiktigt för exempelvis mätningar. De flesta av de olika benämningarna på brus har fått färgnamn eftersom de delvis liknas vid motsvarande ljus i karaktär.


Power-law brus

(har inte hittat någon lämplig översättning, utan begreppet "power-law" verkar användas även på svenska) Många av dessa definitioner antar en signal som närvarar vid alla frekvenser, med en intensitet som är proportionell mot 1/f β och är då exempel på power-law brus. Som exempel kan nämnas att intensiteten av vitt brus är rak (β = 0), medan skärt brus has β = 1 och brunt brus har β = 2.


Definitioner

Olika typer av brus används till analys.

Färgnamnen är i de flesta fall skapade med utgångspunkt från en likhet mellan frekvensanalysen av ljudet och motsvarigheten vid en spektrumanalys av ljus. Med andra ord så skulle man få blått ljus om man överförde diagrammet från brusmätningen av blått brus, till ljusets frekvensområde.


Vitt brus

Vitt brus ("white noise") ger en rak frekvenskurva över ett bestämt frekvensband, där alla frekvensområden har lika stor amplitud. Med andra ord så har bruset samma amplitud mellan 40 Hz och 60 Hz, som mellan 4000 Hz och 4020Hz.


Rosa brus

Rosa (eller skärt) brus ("pink noise") har samma ljudintensitet om man ser på olika frekvensområden som är proportionellt lika stora, dvs lika mycket intensitet i varje oktav. 40 till 80 Hz har alltså samma intensitet som 4000 till 8000 Hz. Jämfört med vitt brus så minskar rosa brus med 3dB/oktav.


Rött brus

Rött brus (kallas också brunt brus, men det är egentligen en felöversättning eftersom det kommer från "Brownian noise", som stammar från namnet på forskaren Robert Brown, som upptäckte det som kom att kallas "Brownsk rörelse", i början av 1800-talet). Detta brus minskar med 6dB/oktav vid ökande frekvens.


Blått brus

Blått brus ökar med 3dB/oktav vid ökande frekvens. Väldigt lite i basen och ökande energiinnehåll ju högre man kommer i frekvens.


Lila brus

Lila (eller violett) brus ökar med 6dB/oktav vid ökande frekvens. Som blått brus, men snabbare ökning, alltså.


Grått brus

Grått brus är slumpmässigt skärt brus som har applicerats med en psykoakustiskt ekvivalent loudnesskurva (A-vägd kurva) över ett bestämt frekvensområde. Detta ger lyssnaren en upplevelse av att bruset är lika starkt vid alla frekvenser. Jämför med det vanliga rosa bruset som inte uppfattas som lika högt vid alla frekvenser på grund av hörselns normala respons.


Annat

Det finns också några "inofficiella" färger - som ibland har flera olika definitioner...

  • Orange brus: Detta är ett brus med massor av smala band som centreras vid alla frekvenser i den skala som är aktuell. På detta sätt kan man eliminera alla rena toner och alltså bara få ut de som är "sura". Det kan härledas från engelskans "sour" = sur; "lemon" = måndagsexemplar (alltså felaktig); citrus -> "orange" (så att man fick fram en färg till slut) = apelsin.
  • Grönt brus: Världens bakgrundsbrus, genomsnitt av många olika platser som mäts över lång tid. Ungefär som rosa brus men med en puckel ungefär vid 500 Hz.
  • Grönt brus 2: Mellanregister-komponenten av vitt brus, som används vid halvtons-dithering.
  • Grönt brus 3: Begränsat "brunt" brus.
  • Svart brus: Tystnad
  • Svart brus 2: Brus som huvudsakligen har en frekvenskurva med noll-amplitud, men med enstaka undantag av spikar eller smala frekvensband.
  • Svart brus 3: Utgången från ett aktivt anti-brus system, där man släcker ut omkringliggande störningar med hjälp av motverkande ljud.