Wordclock

Från Kontrollrummet
Version från den 7 september 2010 kl. 13.17 av Claes (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Wordclock används för att synka ihop digitala enheter som måste fungera tillsammans i studion.


Varför Wordclock

Oftast räcker synken som är inbyggd i Lightpipe-protokollet, men inte alltid - och om man får problem med synk så behövs en gemensam klocka som får styra alla ihopkopplade enheters (ljudkort, omvandlare, digital mixer etc...) klockor, så att allt blir tajmat och klart in i minsta detalj...

För det mesta uppstår det inga synkproblem när man bara har två enheter (t ex ljudkort och en extern omvandlare). Det är vanligare med problem om man kopplar ihop fler enheter och ännu större risk om de är från från olika tillverkare, men det är inte helt riskfritt ens med bara två, utan det kan också bero på vilka enheter man kopplar ihop.


Hur upptäcker man att man har problem med synk?

Synkproblem kan uppträda på olika sätt, men ofta ger de ungefär samma sorts klick och knaster som om man ställer in för kort latency på sitt ljudkort. Det kan också bli dropouts eller andra konstiga fenomen.


Åtgärd?

En enhet måste vara inställd som Master, medan alla övriga måste ställas som Slave. Man kopplar sedan ihop enheterna i en slinga, där ordningen inte spelar någon roll, men man måste förstås hålla koll på om det finns både ingångar och utgångar på de olika enheterna, så att man kopplar rätt.


Intern eller extern klockgenerator?

I värsta fall kan man behöva sätta in en extern Wordclock-generator (kallas ofta också "House Clock", "Master Clock" eller liknande), men oftast är det inte nödvändigt, utan enheten som har den mest stabila klockan i riggen, brukar duga fint. Stabiliteten på klockan brukar följa priset, så det kan vara en bra idé att testa med den dyraste enheten som Master först. Skulle det inte bli bra, så prova med en AD-omvandlare - eller i nästa steg, ljudkortet.


Kopplingar

Masterns Wordclock-utgång kopplas till alla Slave-enheternas Wordclock-ingångar med koaxialkabel.


Kabel

Kabeln som används är en koaxialkabel med 75 ohms impedans (typ RG59).


BNC-kontakt

Kontakt

Till Wordclock använder man alltid BNC-kontakter.



T-koppling

T-koppling

För att kunna koppla vidare kabeln till flera enheter, så behöver man koppla in en T-koppling, där han-kontakten kopplas in i enhetens Wordclock-kontakt och de båda honkontakterna används för att koppla in kablar eller terminatorer. Det förekommer enheter som har både ingång och utgång för Wordclock. I vissa fall är syftet att man ska slippa ha T-kopplingen, men i vissa fall genereras en ny klocka med utgångspunkt från klockan som kommer in på ingången - och då kan det vara risk för problem. I vissa fall fungerar bara ingången om enheten är inställd som Slave - och utgången då bara om enheten är ställd som Master. Det är säkrast att kolla upp vad som gäller, så att det inte dyker upp några oväntade problem när man försöker dra igång det hela... Min rekommendation är att alltid använda T-kopplingar, så att man ser tydligt vad som gäller - och slipper göra en större utredning varje gång något i riggen ska förändras...


Terminering

Terminering

Kabeln innehåller känsliga högfrekventa signaler som kommer att reflekteras i ändarna av den avklippta kabeln. Det innebär att man måste dämpa reflektionerna med hjälp av termineringsmotstånd i båda ändarna. Den önskade signalen kommer förstås också att sänkas, men det viktiga är att reflektionerna (som annars kan ställa till problem), dämpas till en försumbar nivå. Det är viktigt att man bara terminerar i de båda ändarna på kabeln och ingenstans annars på slingan. Om det finns termineringar någon annanstans, så kan signalen bli försvagad så att man får mer problem än man hade från början... Vissa enheter är försedda med intern terminering som kan aktiveras eller avaktiveras antingen med en switch på lådan eller med en jumper inuti lådan. Det är bäst att kolla upp vilket som gäller för alla dina enheter. För enkelhetens skull, rekommenderar jag att alla interna termineringar avaktiveras, så att man alltid kör med externa, eftersom man då lättare kan se precis hur det är kopplat - och man slipper komma ihåg vilka enheter som är internt terminerade, om man skulle behöva gör afröändringar i riggen. Termineringen består bara av en resistor, så den är inte mer eller mindre avancerad om den sitter internt eller externt.


Hur kopplar man?

Det är nog på sin plats att börja med att säga att det inte spelar någon roll var på kabeln Mastern befinner sig, utan den kan lika gärna sitta i mitten av slingan. Den måste alltså inte sitta i någon av ändarna på kabeln. Det är ju bara Mastern som kommer att skicka ut en klocka, medan alla enheter som är inställda till Slave bara kommer att ta emot. Om man däremot låter två enheter vara Master, så kommer båda att skicka ut sin klocka i samma kabel - och det blir omöjligt för enheterna att synkas med varandra. I övrigt är kopplingen väldigt enkel, se bilden nedan:

Wordclock.jpg


Fler ljudkanaler genom Wordclock?

Nej, tyvärr inte. Wordclock är enbart till för klocksignaler och kan inte hantera något ljud.