Skillnad mellan versioner av "Wrapper"

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
m
m (64/32-bit)
Rad 29: Rad 29:
 
Exempel:
 
Exempel:
  
[http://jstuff.wordpress.com/jbridge/ J-bidge]  (den enda jag känner till...)
+
[http://jstuff.wordpress.com/jbridge/ J-bridge]  (den enda jag känner till...)
  
 
[[Kategori:Mjukvara]]
 
[[Kategori:Mjukvara]]

Versionen från 20 januari 2011 kl. 12.14

Med Wrapper menar man en programvara som fungerar som en mellankoppling som översätter mellan värdprogrammets NATIVE-format och något annat format på plugins - alltså en sorts mjukvaru-adapter för DAW-program.


Native-format

Om man exempelvis har Cubase4, så finns det inte längre stöd för DirectX (som det har funnits i tidgare versioner), utan enbart för VST-formatet - och då behöver man en DirectX-wrapper för VST-formatet. Wrappern tar emot kommandon från DAWen i VST-format, gör en simpel översättning av kommandona, och skickar dem vidare till Pluginen i DirectX-format. Det är då alltså Wrappern som ligger som en VST-plugin i Cubase, medan DirectX-plugins ligger inladdade i wrappern.

Ordet wrapper kommer från engelska wrap, och betyder alltså att man mycket enkelt ompaketerar gränssnitten mellan två program (DAWen och pluginen), så att de förstår varandra. Man kan också tänka wrappern som en tolk.


Exempel på wrappers:

Polac VST Loaders

Acon Effect Chainer

VB-Audio FFX-4, FFX-16

ART Teknika Console

fxpansion Adapter

CTAF MultiFXVST


64/32-bit

I Cubase5 finns VST-bridge, som ska göra att 32-bits plugins ska fungera i 64-bits miljö. Det har dock visat sig fungera ganska dåligt, så en tredjeparts-bridge kan vara att föredra - åtminstone tills Cubase 5.5 kommer (ska komma under 2010), där Steinberg säger att funktionaliteten i VST-bidge ska vara kraftigt förbättrad. Andra DAW har motsvarande funktioner som fungerar med varierande resultat, så tills de har fått igång funktionen på allvar, kan tredjeparts-bridge vara värd att testa även där.


Exempel:

J-bridge (den enda jag känner till...)