Skillnad mellan versioner av "Hårddisk"

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
m (Anslutning)
Rad 15: Rad 15:
  
 
==Anslutning==
 
==Anslutning==
Hårddisken kommunicerar med värddatorn med ett protokoll över en kabel som beror på protokollet. Den vanligaste tekniken för hemdatorer är ATA ([[IDE]], [[EIDE]], [[SATA]]). Servrar använder ofta [[SCSI]] som i allmänhet är dyrare. För [[extern]]a hårddiskar används [[Firewire]], [[USB]] och [[eSATA]].
+
Hårddisken kommunicerar med värddatorn med ett protokoll över en kabel som beror på protokollet. Den vanligaste tekniken för hemdatorer är ATA ([[IDE]], EIDE, [[SATA]]). Servrar använder ofta [[SCSI]] som i allmänhet är dyrare. För [[extern]]a hårddiskar används [[Firewire]], [[USB]] och [[eSATA]].
 
+
  
 
==RAID==
 
==RAID==

Versionen från 5 juni 2009 kl. 13.58

Hårddisk (skivminne, hårdskiva), ofta förkortat HDD efter engelskans "Hard Disk Drive". Ibland har de också kallats för Winchester-drive (efter en gammal hårddiskmodell från IBM, som hade två skivor med 30MB på varje - och som fick det interna kodnamnet eftersom det fanns ett Winchester-gevär med modellbeteckningen 30-30...).

Det är en anordning för permanent lagring av information i datorer. En hårddisk innehåller en eller flera roterande skivor belagda med ett magnetiskt material. En läsarm rör sig över skivan och skriver eller läser när rätt ställe på skivan befinner sig under läshuvudet. Ursprungligen användes beteckningen för att markera skillnaden mellan en sådan disk och en mjuk diskett (engelska floppy disk, ungefär "fladdrig disk").

Ordet "hårddisk" används ibland felaktigt av datorovana människor för att beteckna hela datorn. Även ordet "minne" används felaktig, men det är för hårddiskar, och inte hela datorn.


Teknik

Hårddiskar spelar in data genom att magnetisera magnetiskt material i en viss riktning så att en liten del av materialets yta motsvarar antingen en etta eller en nolla (en binär enhet, en bit.)

Hårddisken läser tillbaka datat genom att detektera materialets magnetisering. En typisk hårddisk består av en kassett som innehåller en eller flera platta cirkulära diskar som kallas för plattor. Det är efter dessa diskar som hårddisken har fått sitt namn. På dessa diskar eller plattor spelas informationen in.

Plattorna tillverkas av ett icke-magnetiskt material — vanligtvis en aluminiumlegering eller glas. Därefter täcks plattorna med ett tunt lager magnetiskt material. Äldre plattor använde järnoxid som magnetiskt material, men nutida plattor använder kobolt-baserade legeringar.


Anslutning

Hårddisken kommunicerar med värddatorn med ett protokoll över en kabel som beror på protokollet. Den vanligaste tekniken för hemdatorer är ATA (IDE, EIDE, SATA). Servrar använder ofta SCSI som i allmänhet är dyrare. För externa hårddiskar används Firewire, USB och eSATA.

RAID

Vid stort behov av utrymme eller stora prestandakrav, kan man sätta ihop flera hårddiskar att fungera tillsammans på olika sätt, i en RAID-konfiguration. Läs mer om detta i artikeln om RAID.


Hastighet

I de första hårddiskarna roterade skivorna med 3600 RPM ("Revolutions Per Minute" = varv per minut) och senare kom det hårddiskar med 4500 och 5400 RPM.

Under slutet på 1990-talet lanserade Fujitsu världens första hårddiskar med 7200 RPM rotationshastighet.

Den vanligaste standarden för skivorna i en hårddisk i dag (2009) är en rotationshastighet på 7200 RPM. De snabbare ligger på 10000 eller 15000 RPM.

Söktiden anger den tid det tar för läshuvudet att flytta sig till den position på hårddisken där läsning/skrivning skall ske.

Rotationshastigheten påverkar hur snabbt läsning/skrivning sker.

En genomsnittlig 7200 RPM-hårddisk överför idag (2008) omkring 75-100 MB/s, medan de snabbare diskarna (10000 rpm och högre) har en överföringshastighet på omkring 100-125 MB/s.