Trumtriggning

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Triggning eller trumtriggning, som säger lite mer, innebär att man låter ljudet från en trumma, trigga en sampling. Detta kan göras antingen på inspelat material eller live, men det kräver förstås att man har de olika trummorna på olika kanaler.


Hur går det till?

Inspelat

När det är inspelat, så använder man som regel en plugin i sitt DAW-program, som känner av signalnivån och skickar ut en midisignal när en viss nivå överskrids. Den midisignalen kan då spelas in på ett separat midispår, som sedan får styra ett VSTi där man har det önskade trumljudet inladdat. Ibland ersätter man det ursprungliga ljudet hel med det samplade från sitt VSTi, men ofta använder man en kombination av båda.

Det förekommer också program som körs fristående, utan koppling till DAW-programmet.

Live

Vid livebruk, så använder man extra triggmikrofoner som fästs på varje trumma och som går till en triggmodul. Mikrofonerna kan vara av enklaste typ (t ex piezo-mikrofoner), eftersom de inte ska låta, utan bara ge en puls till trigg-ingången på trigg-modulen, så att modulen i sin tur kan skicka ut en midi-signal som går till en trummaskin eller i förekommande fall till den inbyggda trummaskinen i triggmodulen. Man kan också använda en Direct out från de vanliga mikrofonernas ingångar på mixern - och använda den signalen för att trigga en sådan triggmodul.


Exempel på plugins


Exempel på triggmoduler