Koklocka

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

En koklocka är en metallklocka som används som ett percussion eller rytminstrument. Ursprunget är klockor som korna hade förr i tiden för att bonden skulle kunna hålla reda på var de var någonstans. Det moderna instrumentet saknar dock klockkläpp och användes istället genom att man slår på det med antingen en trumpinne eller en metallpinne.

Tonen är densamma men den kan spelas öppen eller sluten där den öppna ger en mer ringande känsla och den slutna ett dämpat ljud. Variationer mellan dessa kan skapa rytmiska mönster.

Koklockan finns representerard i en rad olika musikstilar allt från rock och popmusik men också inom latinamerikansk musik och jazz m.m.

Inom Hårdrock har den en central plats där låtar som "Live Wire" med Mötley Crüe och "Alright now" med Free.

Kuriosa I Blue Öyster Cult´s stora hit "Don't Fear The Reaper" finns två versioner en som är inspelad med Donald "Buck Dharma" Roeser´s egen fyrkanalare, denna version saknar koklocka men i den andra versionen där hela bandet medverkar markerar koklockan fjärdedelarna genom hela låten. Detta föranledde också en berömd sketch* i programmet Saturday Night Live där Christopher Walken ivrigt säger: "I gotta have more cowbell!"


(*) Tyvärr är sketchen borttagen från Youtube på grund av att NBC/Universal av copyright-skäl har begärt att den togs bort. Tyvärr visas den inte heller hos NBC/Universal, så det finns inget sätt att se denna klassiska sketch längre. :(

Hittade sketchen igen på funnyhub.com - men vi får se hur länge den finns kvar där...