Telekontakt

Från Kontrollrummet
(Omdirigerad från TRS)
Hoppa till: navigering, sök
TRS gone wild.
Tre varianter av en 6.3mm plug.


Telekontakten

Kallas också telefonpropp, eftersom kontakttypen skapades på 1800-talet för dåtidens manuella telefonväxlar. Telekontakten är 6.3mm (eller på utrikiska, 1/4") i diameter. Pluggarna kan vara 3-poliga ("stereo") eller 2-poliga ("mono").

De kallas TRS eller TS av fackfolk - och i England kallas de allmänt för "jack plug" (hankontakten) och "jack socket" (honkontakten), medan man i USA bara menar honkontakten om man säger "jack". Läge för missuppfattningar, med andra ord...

Det förekommer också mindre varianter; 3.5mm (1/8″) och 2.5mm (3/32″). Miniatyrversionerna är inte lika hållbara, men används på ställen där man helt enkelt inte får plats med den normala storleken.


Balanserat / obalanserat

Balanserad Tele brukar kallas TRS (från engelska Tip-Ring-Sleeve), medan obalanserad Tele kallas TS (Tip-Sleeve). TRS innehåller 2 ledare och skärm, medan TS innehåller en ledare och skärm. Med den 3-poliga modellen kan man också skicka balanserade signaler. För obalanserade signaler använder man den 2-poliga modellen.

Observera att en balanserad koppling med denna kontakttyp bara kan innehålla en monosignal, även om man använder en "stereo"-kontakt. Inserter i en mixer använder oftast också en TRS-kontakt - där det är obalanserad signal ut och in eftersom det bara finns en ledare tillgänglig in och en ledare ut.

Om man har obalanserad anslutning i den ena enheten som kopplas in, så blir hela den kopplingen obalanserad, även om man har en balanserad anslutning i andra änden. För att göra en balanserad koppling, så måste alltså båda enheterna som kopplas ihop (och förstås kabeln), vara balanserade. Om bara den ena enheten är balanserad, så gör alltså en balanserad kabel ingen som helst nytta, utan det är ofta lämpligare att använda en obalanserad kabel när någon av enheterna är obalanserad.


Användningsområden

Telekontakten är bland de absolut vanligaste kontakttyperna i musiksammanhang.

Några exempel:

Ja - den förekommer i princip överallt...


TRS överst, TS underst
1. Sleeve
2. Ring
3. Tip
4. Isoleringsringar.

Kopplingar

Översikt över TRS-kontaktens funktion i olika kopplingar
Anslutning Balanserad Obalanserad Insert Direct out Stereo
Tip + Signal Send Signal - kopplas

ihop med Ring

Vänster
Ring - Öppen eller

Signaljord*

Return Signal - kopplas

ihop med Tip

Höger
Sleeve Signaljord Signaljord Signaljord Signaljord Signaljord

(*) Angående obalanserad koppling: Det brukar rekommenderas att man kopplar ihop Ring och Sleeve i denna kontakttyp, eftersom det förekommer apparater som ställer om sig automatiskt till balanserat läge om kortslutningen inte finns där - något som kan orsaka försämring i ljudet om man inte har byglat. I obalanserade kopplingar bör man därför helst använda TS-kontakten (där Sleeve ju har samma längd som Sleeve och Ring är tillsammans på TRS-kontakten), eftersom det är mindre risk att man gör fel då... ;)

I den balanserade kopplingen är + den vanliga signalen och - den fasvända.


Relaterat

Se också XLR-kabel och RCA-kabel.