Gitarrförstärkare

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Fender Twin Reverb combo
Marshall JCM 900 och lillebror Lead 100
Marshall 1965A högtalarskåp som används i samband med en förstärkare, topp


Modeller

Det finns en uppsjö av olika förstärkare för gitarrer både vad det gäller pris, ljud, storlek och kvalité. De första gitarrförstärkarna dök upp redan på trettiotalet men sedan dess har en hel del hänt.

Man brukar snacka om två olika utförande på förstärkare:

  • Kombo (eller Combo): Förstärkare och högtalare i ett stycke.
  • Topp + högtalarlåda: Förstärkare i en enhet och högtalare i en annan enhet.


Olika typer

Vidare finns det transistorförstärkare och rörförstärkare; två olika tekniker som ger helt olika typer av ljud. Många gitarrister föredrar rörförstärkare för det speciella "varma" ljud som en rörstärkare ger men vad som passar dig bäst avgör du själv med dina egna öron.

Idag finns egentligen en tredje typ också; digital simulering. Det är precis vad det låter som - förstärkaren ser ut som en vanlig kombo exempelvis men hur det låter är en digital simulering skapad av en processor.


Inbyggda effekter

Många äldre gitarrförstärkare var utrustade med fjäderreverb ("spring reverb" på engelska), men numera har de flesta digitala effektenheter.

Med hjälp av Gain-ratten kan man skapa distortion genom att överstyra nästa förstärkarsteg, något som är en väldigt vanlig gitarreffekt.


Externa effekter

Många gitarrförstärkare har en effektloop som är avsedd för att koppla in externa effekter, men om det inte finns, så kopplar man in gitarren i en gitarrpedal, som i sin tur kopplas till förstärkarens ingång.


Kända tillverkare

med flera...


Virtuella

Om man tar in gitarrsignalen genom en instrumentingång eller via en DI-box, så kan man också köra emulerade förstärkare i förstärkarpluggar.