Rundgång

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Akustiskt

Rundgång (Feedback på engelska) kallas det när man får akustisk återkoppling mellan mikrofon och högtalaren som ljudet från mikrofonen spelas upp i. Det yttrar sig som ett kraftigt pipande ljud och kan vara skadligt för både högtalare och hörseln.

Detta händer exempelvis om man kommer för nära högtalaren med micken eller har volymen för högt uppskruvad, så att det går tillbaks för mycket till micken på grund av det. Det kan också handla om kraftiga reflexer från exempelvis en vägg som står nära bakom.

Ett mycket vanligt nybörjarmisstag är att man håller sin cardioidmick fel och därmed gör om den till en omnimick. Cardioidmicken bygger ju på att en viss del av ljudet ska nå både framsidan och baksidan på membranet, så att man uppnår utsläckning. Det är på det sättet som cardioidmönstret skapas. Om det inte finns någon möjlighet till akustisk kontakt mellan fram- och baksida på membranet, så skapas man medebums en omniupptagande mick - som när man håller om mick-huvudet istället för mick-kroppen, som man ser i många musikvideos att det ser så "häftigt" ut, så att man måste imitera det... ;) Man kan ofta se just denna skillnad tydligt på småmembransmikrofoner, där det finns skåror eller hål i mikrofonkroppen strax bakom membranet om det är en cardioidupptagande - och där dessa hål eller skåror saknas helt på omnimicken...


Elektriskt

Man kan också få rundgång om man kopplar in fel saker till varandra - exempelvis om man kopplar in en effektenhet till en mixer - och sedan råkar skicka effektenhetens retursignal till enhetens tappning på mixern igen, så att enheten alltså får tillbaks sin egen utgångssignal.


Elektroakustiskt

Om man spelar gitarr, så är det populärt att skapa ett tjutande ljud när man håller ut långa toner. Detta gör man genom att hålla gitarrens mikrofoner nära gitarrförstärkarens högtalare och på så sätt få rundgång mellan dem, med det karakteristiska tjutet...


Botemedel

För oönskad rundgång finns det botemedel som förbättrar situationen.

Man kan skruva ner volymen (ok - inget bra alternativ, eftersom man ju ofta vill spela högt... ;) ).

Med en parametrisk eq kan man ställa in ett smalt Q-värde och sedan svepa med frekvensratten tills man hittar vilken frekvens som behöver dämpas för att slippa få rundgång. Om man sänker den frekvensen, så kan man sedan höja volymen lite till, tills nästa rundgångsfrekvens visar sig och man får leta upp den också med en parametrisk eq.

Det finns också rackenheter som är gjorda för att hitta rundgångsfrekvenser automatiskt - och vad de gör är precis samma sak som jag beskrev ovanför, med den parametriska equalisern.

Sist, men inte minst, så undviker man att rikta micken mot en högtalare - och så håller man micken på ett vettigt sätt istället för att gömma mick-huvudet i händerna och skapa en omni...