Frekvensområde

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Frekvensområde brukar man mest tala om när det handlar om högtalarelement, där det anger mellan vilka frekvenser som elementet kan återge ljudet med önskat noggrann frekvensgång. Man använder också begreppet för kompletta högtalare.


Lägsta gräns viktigt

Det är framför allt viktigt att känna till den lägre gränsen för detta frekvensområde för de olika elementen, eftersom t ex diskantelement går sönder snabbt om de utsätts för lägre frekvenser än deras specificerade område. Baselementen är inte känsliga för högre frekvenser, eftersom de är byggda för att hantera den högre energin i basen - medan energin i diskant och mellanregister, är betydligt lägre. Baselementet kan däremot inte återge högre frekvenser, så det är viktigt att veta var ett mellanregister- eller diskantelement måste ta vid för att det inte ska uppstå problem med försvagningar vid vissa frekvenser.


Uppdelning

För att hålla ordning så att rätt frekvenser skickas till rätt element - och för att undvika att samma frekvenser skickas ut från flera element så att fasfel uppstår, så har man ett delningsfilter som hanterar uppdelningen.


Se även