Balalajka

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Balalajka.jpg
Balalajka (ryska балалайка) är ett ryskt stränginstrument med trekantig resonanskropp och tre strängar.

Olika modeller

Balalajkan har, i likhet med gitarren en hals med band - och den finns i flera olika modeller som hanterar olika register; Piccolo-, prim-, sekund-, alt-, bas- och kontrabasbalalajka.


Stämning

Vanligast är att prim-balalajkan är stämd enligt följande: en sträng stäms till a1 (440Hz) medan två strängar stäms till e1. Ofta förekommer det att a-strängen är metall och e-strängarna är nylon, men de kan också vara metall, alla tre.

Ibland stäms balalajkan också till G-B-D (de högsta strängarna på den ryska gitarren) eller E-A-D, som dess kusin, Domran, för att göra det lättare för ryska gitarrister respektive Domra-spelare lättare ska kunna spela som den är vana vid, men med balalajkans ljud istället.

Sekundbalalajkan är något större än primbalalajkan och stäms normalt i A-A-D.

Altbalalajkan stäms normalt till samma toner som prim, men en oktav lägre.

Basbalalajkan stäms normalt till E-A-D och kontrabas till samma toner med en oktav längre ner.


Spelsätt

Strängarna på den vanligaste "Primbalalajkan" spelas med fingrarna medan de större balalajkorna brukar spelas med plektrum.


Folkmusik

För att bevara de ryska folkmusikinstrumenten skapades i slutet av 1800-talet ryska folkmusikorkestrar. Dessa baserades på balalajkan, domran (tre- och fyrsträngat instrument med rund instrumentkropp och spelas med plektrum) och bajan (ryskt knappdragspel) tillsammans med olika ryska blås- och rytminstrument.