ADAT

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
ADAT-XT.jpg

Alesis ADAT (Alesis Digital Audio Tape) är en digital 8-spårsbandspelare som släpptes ut på marknaden 1991.

Ordet ADAT används ofta lite slarvigt som benämning på Lightpipe-interfacet, som är väldigt vanligt för överföring av ljud mellan omvandlare och ljudkort.


Funktion

Den använder S-VHS videoband för inspelningen. Med hjälp av synkfuntionerna, kan flera enheter kopplas ihop och fungera tillsammans som en enhet med fler spår. Synkfunktionerna möjliggör även att man kan styra bandtransporten synkroniserat med en dators sequencerprogram, så att bandspelaren följer med vid snabbspolning i sequencern - eller att sequencern följer med snabbspolningen på ADAT:en, så att uppspelningen fortsätter vara i synk när man trycker på Play igen.


Olika generationer

ADAT har efter hand blivit uppgraderad från att ha spelat in med 16-bits upplösning med den ursprungliga ADAT (som också kallas "Blackface") och med ADAT XT (ADAT Type I), till senare modeller som har haft 20-bit, som ADAT XT-20, LX-20 och M-20 (ADAT Type II). De första modellerna var begränsade till enbart 48kHz samplingsfrekvens, men på senare modeller kunde man välja 44.1 eller 48kHz. Nyare modeller kunde alltid spela upp sådant som hade spelats in på äldre, men det var inte lika säkert på andra hållet.


Överföring

För överföring av ljudet skapades också Lightpipe-interfacet, som sedermera har kommit att bli det vanligaste standarden för överföring mellan externa AD-DA-omvandlare och ljudkort. I detta kan man överföra 8 samtidiga 24-bit kanaler i 48kHz samplingsfrekvens - eller använda S/MUX-protokollet för att hantera högre samplingsfrekvenser, men med reducerat antal kanaler.


Hårddisk-ADAT

Det har senare kommit en ny "ADAT" från Alesis, HD24 och senare HD24XR - men numera handlar det om 24 spårs hårddiskinspelning och inte längre band - och 24-bits upplösning.

Alesis hd24xr.jpg Alesis hd24xr back.jpg