XLR

Från Kontrollrummet
Version från den 28 april 2016 kl. 23.02 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Den välbekanta XLR-kontakten används till överföring av balanserad signal - både analog och digital (AES/EBU).


XLR-hane från Biltema. En ganska typisk Cannon-kopia.
XLR tillverkad av Cannon här tagen i bitar.
Neutriks svarta stiliga version av XLR.

Beskrivning

XLR-kontakter är runda kontakter med en låsanordning som förhindrar att de dras ut av misstag. Ibland kallas de också för Cannonkontakter (eftersom Cannon var först med dem), men den korrekta benämningen är alltså XLR. XLR står för "X series Latch Rubber" - där "Latch" betyder låsning och "Rubber" hänvisar till att höljet delvis är av gummi...


Varianter

De finns med 3, 4, 5, 6 och 7 pinnar, men de som musiker kommer i kontakt med, är:


Hane eller hona?

Normalt används hankontakter för utgångar och honkontakter för ingångar.


Koppling

En kabel med XLR i båda ändarna kopplas pin till pin (1 till 1, 2 till 2 och 3 till 3). 1 är alltid kabelns skärm och kopplas till jord, 2 ska vara "Hot" - dvs den vanliga signalen - och 3 ska vara "Cold" - dvs den fasvända signalen. Viss gammal amerikansk utrustning har dumt nog 2 som "Cold" och 3 som "Hot" - men som väl är, så är all nyare utrustning standardiserad - enligt den normala standarden... ;)

Bilden visar hona och hane av XLR med pinnarnas numrering, sett från utsidan.

XLR pinouts.png


Kabel för analoga signaler, mellan XLR och TRS kopplas enligt följande:

Balanserad
koppling
XLR TRS
Ground 1 Sleeve
Hot (+) 2 Tip
Cold (-) 3 Ring
Obalanserad
koppling
XLR TS*** TRS**
Ground 1 Sleeve Sleeve
Byglas till Ring
Hot (+) 2 Tip Tip
Cold (-) 3
Kopplas inte*
Finns inte på
monotele
Ring
Byglas till Sleeve


(*) Angående obalanserad koppling: Det är vanligt att Sleeve och Cold kortsluts med avsikt i färdiga, obalanserade kablar, men det är oftast bättre att inte koppla in Cold-ledaren alls - så det rekommenderas av flera tillverkare. Om det är byglat mellan pin 1 och 3 i XLR-kontakten i en obalanserad kabel från XLR till monotele, så åtgärdas det lätt genom att helt enkelt klippa av den bygeln.

Att koppla in en obalanserad signal till en transformatoringång, kan vara lite knepigt. Signalen behöver komma in mellan stift 2 och 3 på XLR-kontakten. Om man har en adapter eller kabel där stift 2 inte är inkopplat och signalen finns mellan stift 1 och 3, så fungerar det oftast bra vid transistorbalanserade ingångar, men med transformatorbalanserad ingång så blir det svagare signal och basförlust.

(**) Angående TRS-kontakten i obalanserad koppling: TRS är egentligen gjord för balanserad koppling, så "Ring" är överflödig. Problemet är att vissa apparater kopplar om sin ingång till balanserat automatiskt om det inte är kortslutet mellan Ring och Sleeve (på en TR - "monotele" - är ju Sleeve hela längden av Sleeve och Ring tillsammans), så man kan få sämre resultat om man låter TRS-kontakten vara obyglad när ingången är obalanserad.

(***) Samma koppling gäller även för RCA.

Se även

Se också TRS-kabel och RCA-kabel.


Ett par av de mest kända tillverkarna, är Cannon, Neutrik och Switchcraft.