Mastering

Från Kontrollrummet
Version från den 1 juli 2010 kl. 12.43 av Claes (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Mastering, att mastera (från engelskans verb master; uttalas mastring, mastra; ibland stavar man det även just så på svenska) är den sista finputsningen man gör på sin musik. Efter att man har gjort en så bra mix man klarar av att göra, så är det dags för mastering. Det innebär att man gör små justeringar i ljudet med equaliser för att låtarna på en skiva ska ha en liknande ljudbild. Man lägger kanske också till en välljudande kompressor/limiter för att få upp den upplevda volymen lite mer (med varsam hand och vaksamt öra för att inte ge ett odynamiskt och tråkigt ljud).

Mastering omfattar också beslut om vilken ordning låtarna ska ligga i på ett album - och att lägga in PQ-kodning.

Man bör inte göra Mastering samma dag som man gör mixningen, eftersom man behöver lyssna på ett lite annat sätt vid dessa tillfällen - och ofta kan det dessutom vara bättre att låta någon annan person göra Masteringen, eftersom man lätt blir lite "fartblind" när man har suttit i åtskilliga timmar med sin musik under skapandeprocessen och mixningen.


Mastra själv

När din perfekta mix sitter - DÅ kan det vara läge att göra mastering. Eller "hemmafuskmastra" kanske är ett mer rättvisande ord för att inte trampa proffsen med fina maskiner på tårna.

Här handlar det framförallt om EQ, komprimering och limitering. Du har här möjlighet att lägga den sista touchen på en EQ för hela mixen, så att inga frekvenser sticker iväg, din låt trivs i alla typer av lyssningar och kanske funkar ihop ljudmässigt med andra låtar du gjort. Ju mer möda du lagt på mixen, desto mindre behöver du pilla här.

Jämför gärna med "köpt" musik som du gillar. Växla fram och tillbaka och lyssna.

Sen kan man vilja multibandskomprimera. Det funkar som en vanlig kompressor, fast den jobbar oberoende för olika frekvensband. Ett helt kapitel för sig, men det finns många guider på nätet som tar upp olika plugins osv.

Sist i kedjan brukar man lägga en limiter på det hela. Den hjälper till att dämpa nivåtopparna som kan komma ibland, och gör att man kan höja nivån på resten av musiken utan att det styr över (aka klipper/distar). Lagom är bäst! Du har kanske hört talas om "nivåkriget", och det handlar i korthet om att många limiterar oerhört hårt, för att på så sätt få sin master att låta högre än andras, och att andra tycker att det är ett otyg att göra så eftersom det låter illa och dödar all dynamik.


Länkar till resurser om mastering