Subbas

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

En subbas (kallas även subwoofer) är en högtalare som är till för att ta hand om den lägsta basen, som mindre högtalare inte kan återge tillräckligt bra.

De flesta subbasar är aktiva - och har alltså ett aktivt delningsfilter och ett slutsteg inbyggt. Delningsfiltret delar upp signalen så att suben får vad den ska ha - och sedan skickas resten vidare till satellithögtalarna, som alltså kopplas in i subbasen för att systemet ska fungera på avsett sätt. I många fall kan man justera delningsfrekvensen både till suben och till satelliterna, för att lättare kunna anpassa högtalarna till varandra.

En studiosubwoofer eller en high-end subwoofer är ofta ställd så att den har både HPF-filter och LPF-filter, som begränsar subwoofern till att fungera på det omerådet där den är bra. I hemmabiosammanhang och i samband med datahögtalare finns tillkommer det nuförtiden också subwoofers. Dessa har ofta inget HPF-filter, utan återger de lägsta frekvenserna lite hur som helst. För att få filmer effektfulla, går dessa subwoofers ofta också över "sub"-området, upp till 100HZ-120Hz. En person uppfattar inte riktingen varifrån basen kommer på låga frekvenser, men då man går över 60Hz blir det lättare att höra varifrån basen kommer, vilket dessutom går illa åt stereobilden och lyssningen.

Att placera en sub rätt kan vara lite besvärligt ibland. Står den i ett hörn, så kan bumligheten förstärkas om man inte dämpar hörnet och placerar suben på absorbenter... En metod som brukar fungera bra, är att man placerar suben på stolen där man kommer att sitta och mixa. Sedan knallar man runt i rummet och lyssnar. När man hittar ett ställe där det låter bättre än på andra ställen, så är det där suben ska placeras - men ofta får man experimentera med att flytta den en liten bit på olika håll och lyssna noga efter varje förändring.

Se också Bas.