Singlecoil

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök
Stratocaster med single coil mikrofoner

Beskrivning

Single coil är en typ av mikrofon som främst används i elgitarrer. Den består av en eller sex magneter omslutna av en spole med koppartråd, till skillnad från en humbuckermikrofon som har två spolar. Ljudet är, jämfört med en humbucker, lite mer diskantrikt och lite mindre fylligt, med mer ljusa fina toner. Single coil-mikrofoner är till exempel mycket vanliga på Fender-gitarrer.

Mikrofonens karaktär avgörs av spolens höjd, samt antal varv koppartråd. Ju fler varv, desto mer ström lämnar den, och låter därför mer.


Störningar

Ett problem med singlecoil-mikrofoner, är att de är "bra" på att ta upp störningar från omvärlden, så en bildskärm med bildrör (även kallad CRT för Cathode Ray Tube) bidrar med mycket brum som går in i gitarrmikrofonen eftersom sådana skärmar har ett stort störfält omkring sig. Man undviker problemet genom att vinkla gitarren annorlunda mot skärmen, genom att stänga av skärmen under inspelning - eller genom att helt enkelt köpa en TFT (Thin Film Transistor)-skärm i stället...


Stacked singlecoil

Numera finns det även dubbelspoliga singlecoil-mikrofoner (även kallad stackad singlecoil, från engelskans stack, som betyder stapel) som fungerar på samma sätt som en humbucker, men till skillnad från humbuckern så har den dubbelspoliga singlecoilen spolarna staplade ovanpå varandra. Detta ger mikrofonen ljudkaraktären från en singlecoil och de brumreducerande egenskaperna hos en humbucker. Ej att förväxla med humbucker i singlecoilstorlek som är en liten humbucker byggd för att platsa i en gitarr gjord för singlecoilar, t.ex. stratocastern.