OEM

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

OEM är en förkortning som står för "Original Equipment Manufacturer". Det syftar på en fabrik som tillverkar en viss produkt, men som sedan beställaren sätter varumärke på.

Vanligt förekommande

Detta är mycket vanligt i dator- och hemelektronikbranschen, där det bara finns ett fåtal riktigt stora fabriker som tillverkar vissa saker (dessa stora fabriker ligger som regel i Asien, där det är billigt att tillverka). Det är mycket vanligt även när det gäller musikelektronik, som t ex mikrofoner, som dyker upp i parti och minut under olika namn, men med identiskt innehåll...

Några få exempel på OEM-"märken" av mikrofoner som är vanliga hos oss i Sverige:

  • TSM = Luthman
  • JJLabs = JAM
  • GA Projects = Golden Age Music
  • T.bone = Thomann
  • Supreme = Musikbörsen


Modifieringar

Vissa OEM låter också beställaren göra modifieringar av fabrikens grundkonstruktion - och därför kan det även förekomma snarlika produkter som inte har identiskt innehåll. Förvirringen är alltså total ibland... ;)


Gruppköp

Ibland förekommer det gruppköp av mikrofoner i olika Internet-forum - och då handlar det alltid om mikrofoner som köps i större mängd från någon av dessa OEM-fabriker, för att säljas vidare till alla som är med på gruppköpet. Dessa förses då i normlafallet med det märkesnamn som fabriken har som standard.


Sweatshops eller inte

Många av dessa OEM-fabriker (dock inte alla) är kinesiska s.k. "sweatshops", där en stor del av arbetskraften är folk som inte har någon egentlig utbildning på det de gör, utan får lära sig vad de ska göra, på en snabbkurs när de börjar. Ofta är det så, att arbetarna jobbar nästan dygnet runt i några månader och sedan åker hem till landsbygden, för att ersättas av andra, okvalificerade arbetare.


Olika försäljningsorganisationer

Fabrikerna själva verkar det inte gå att få tag på, utan de gömmer sig som regel under anonyma namn som inte kommer ut. Fabrikerna i Kina brukar bara ha en sifferbeteckning och ortens namn.

Ett undantag är 797 Beijing, som anses vara den bästa av OEM-fabrikerna och som bl a tillverkar åt Studio Projects.

Försäljningsorganisationerna har bl a följande namn, som brukar gå att hitta på Internet: Soundking, Actron, Feilo, Shuai Yin, Feng Lei, Everlux, Takstar, Enping, Oksn, Tian Tou och Zi Yan. Det finns säkert fler, så det är bara att fylla på i listan.