Kontrollrum

Från Kontrollrummet
Hoppa till: navigering, sök

Mixplats

Kontrollrum kallas det rum i studion där man sitter och mixar - och alltså har både mixer, dator, outboard och monitorer. I vissa fall flyttar man delar av utrustningen till ett separat apparatrum för att slippa störande brus från fläktar och annat oljud från datorns hårddiskar etc.


Ljudisolering och akustikbehandling

I kontrollrummet är akustikbehandlingen väldigt viktig för att man ska kunna få ett så bra resultat som möjligt. Det är också viktigt att ha tillräcklig ljudisolering mellan kontrollrummet och liverummet, för att inte riskera att ljud från kontrollrummet läcker in i mikrofoner under inspelningen.


LEDE

Oftast används LEDE-principen för kontrollrummet, vilket står för "Live End - Dead End" och innebär att man som regel dämpar den främre delen av rummet (där monitorerna står så att det blir lite mer "död" akustik, medan den del av rummet som finns bakom mixpositionen, behandlas i högre grad med diffusorer än absorbenter, så att det blir en mer "levande" akustik där.


Spegelmetoden

För att placera akustikmaterialet på bästa sätt, så använder man "spegelmetoden", som innebär att man tänker sig att alla väggar utgörs av speglar - och placerar akustikmaterialet främst på de platser där man skulle kunna se någon av monitorerna speglas. Då har man nämligen hittat var de första reflektionerna kommer att komma ifrån - och det är viktigt att dämpa dessa eftersom man annars kan få en otydlig ljudbild när direktljudet och ljudet från första reflektionerna samverkar (s.k. kamfiltereffekt).

Se även